Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Επέστρεψαν στην εργασία τους μετά την ικανοποίηση αιτημάτων τους, οι περισσότεροι από τους Αλβανούς εργάτες γης που πριν δεκαπέντε περίπου μέρες άρχισαν απεργία στα Βασιλικά ζητώντας μεροκάματο 4.000 δρχ. και 9 ώρες εργασία. Στο διάστημα αυτό το κράτος προσέφυγε στην τρομοκρατία και σε απειλές για απελάσεις για να τους υποχρεώσει να γυρίσουν στα χωράφια και στα θερμοκήπια με 3.000 μεροκάματο και με ωράριο εργασίας που έφτανε και τις 15 ώρες την ημέρα! Ακόμη και οι "σκληρότεροι" από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων των Βασιλικών αναγκάστηκαν μπροστά στην επιμονή των Αλβανών εργαζομένων, να υποχωρήσουν και να δώσουν ένα χιλιάρικο παραπάνω μεροκάματο, δεχόμενοι παράλληλα να τους απασχολούν το ανώτερο 9 ώρες. Μάλιστα μερικοί δέχτηκαν να υπογράψουν και προσωπική σύμβαση κατοχυρώνοντας έγγραφα την παραπάνω συμφωνία, ορισμένοι δέχτηκαν και το οχτάωρο, ενώ σε μια περίπτωση ο Ελληνας παραγωγός δεσμεύεται να απασχολεί τον ξένο εργαζόμενο για 8 χρόνια.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή αλλοδαπών εργατών του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κινητοποίηση των Αλβανών εργατών γης στα Βασιλικά, υπογράμμιζε πως η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών και αμοιβή βάσει συλλογικών συμβάσεων.

Ηδη εκπρόσωποι των ξένων εργατών γης των Βασιλικών συναντήθηκαν με την επιτροπή του Συνδικάτου, συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και ευχαρίστησαν τους Ελληνες συνδικαλιστές για τη στήριξη του αγώνα τους. Επίσης με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασ. Αχτσής,εκφράζει την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος στους αλλοδαπούς εργάτες και τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ