Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Ανησυχητική ηρεμία και διπλωματικές παρεμβάσεις

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στην πρωτεύουσα της Γουινέα Μπισάου, καθώς οι στασιαστές του στρατού και οι κυβερνητικές δυνάμεις σταμάτησαν, για λίγες ώρες, την ανταλλαγή πυρών. Στην Μπισάου έφτασε, χτες, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπια, ο οποίος είχε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια - όπως φέρεται να δήλωσε - να επιτευχθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έξοδος των προσφύγων, ενώ στην περιοχή σπεύδουν αντιπρόσωποι της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση.

Στο διαπραγματευτικό επίπεδο κινήθηκαν, χτες, οι εξελίξεις στη Γουινέα Μπισάου με την άφιξη, το πρωί, του υπουργού Εξωτερικών της Γκάμπια Μοχάμεντ Σεντάτ Τζομπέ στο Προεδρικό Μέγαρο της Μπισάου. Ο Σεντάτ Τζομπέ, που μεταφέρθηκε από το γαλλικό πλοίο "Λε Ντρογκουά" μετά από παρέμβαση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον υπουργό υπεύθυνο για θέματα Κοινοβουλίου της Γουινέα Μπισάου Μαλάλ Σανέ, τον πρεσβευτή της Γουινέα Μπισάου στις ΗΠΑ Μάριο Λοπέζ ντα Ρόζα, τον υπουργό Εξωτερικών της Γουινέα Μπισάου Ζοάο Καρντόζο και δύο συμβούλους του Προέδρου Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα.Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σεντάτ Τζομπέ δήλωσε, όπως μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων "Lusa", ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι "η διερεύνηση των πιθανοτήτων επίτευξης εκεχειρίας" και τόνισε ότι "γίνονται προσπάθειες να ανοίξει πάλι το αεροδρόμιο και να αποκατασταθούν οι διεθνείς επικοινωνίες της χώρας". Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γουινέα Μπισάου δήλωσε ότι "εξαιτίας των εξελίξεων είναι αναπόφευκτη η αναβολή της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, που επρόκειτο να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της έλλειψης σταθερότητας στην πολιτική ζωή της χώρας".

Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπια επρόκειτο να συναντηθεί, χτες το απόγευμα, και με τον επικεφαλής των στασιαστών και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ανσουμάνε Μάνε.Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό πού θα γίνει η συνάντηση αυτή. Πάντως, στην περίμετρο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έχουν οχυρωθεί οι στασιαστές έχουν αναπτυχθεί ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται από στρατεύματα της Σενεγάλης και της Δημοκρατίας της Γουινέας.Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Σενεγάλη έχει, ήδη, αποστείλει μεγάλο αριθμό ενισχύσεων για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Πρόεδρο Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα.

Στην περιοχή, όμως, σπεύδουν εκπρόσωποι και της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που επικρατεί. Οι αντιπροσωπείες αναμένονταν, χτες βράδυ, στη Σενεγάλη και στη Δημοκρατία της Γουινέας και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κχασίμ Ντιάγκν, η κατάσταση των προσφύγων φαίνεται ότι χειροτερεύει διαρκώς. Δηλώσεις έκανε, χτες, και ο Γουάντζι Οθμαν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα με την παροχή τροφής είναι ιδιαίτερα έντονα, καθώς εξαιτίας της περιόδου των βροχών δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα.

Πάντως, η χτεσινή ηρεμία δε θεωρήθηκε ενθαρρυντική από πολλούς αναλυτές, καθώς, όπως εκτιμούν, η κατάσταση στη Γουινέα Μπισάου αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, εξαιτίας της άμεσης παρέμβασης και ανάμειξης όλων των γειτονικών χωρών. Οπως είναι, ήδη, γνωστό τα στρατεύματα της Σενεγάλης και της Δημοκρατίας της Γουινέας υποστηρίζουν έμπρακτα τον Πρόεδρο Βιέιρα, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μεγάλος αριθμός στρατιωτών από τη Γουινέα έχει ταχθεί, παρακούοντας τις επίσημες διαταγές, στο πλευρό του στασιαστή στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ