Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιώτες σε δράση

Πρόσκληση στους ιδιώτες - που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - απευθύνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό και το  ενδεχόμενο εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ

Οχτώ μήνες πριν την ημερομηνία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, η κυβέρνηση καλεί τους ιδιώτες σε δράση! Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 96/92, η νεοσυσταθείσα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με ανακοίνωσή της απευθύνει... πρόσκληση προς τους υποψήφιους - που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - να προετοιμάζουν από τώρα το φάκελο της αίτησης, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην απελευθέρωση της αγοράς που τίθεται σε εφαρμογή από τις 19 Φλεβάρη του 2001. Αν και δεν έχει καταρτιστεί ακόμα ο Κανονισμός Αδειών, η ΡΑΕ επιδιώκει να συγκεντρώσει από τώρα τα στοιχεία όσων ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΡΑΕ με τον αρμόδιο διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τελευταίος φέρεται να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών απελευθέρωσης, καθώς και του ποσοστού απελευθέρωσης. Η βασική πρόταση - κατεύθυνση είναι μέχρι το 2003 όλοι οι καταναλωτές, εκτός των οικιακών χρηστών, να μπορούν να επιλέγουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι το 2006 να ισχύει και για τους οικιακούς καταναλωτές.

Στο «σφυρί» μονάδες της ΔΕΗ;

Με δεδομένο το γεγονός ότι για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια , είναι γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα απελευθερωθεί η αγορά, δε θα υπάρχει ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή όμως η απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να υφίσταται κατ' όνομα, είναι σίγουρο ότι οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου θα στραφούν στην κατεύθυνση εκποίησης μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Και φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, οι μονάδες που θα ξεπουληθούν θα είναι οι καλύτερες. Το εν λόγω ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση και το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση ελλείψει ιδιωτών παραγωγών, ο υπουργός απάντησε με νόημα: «Ολα τα εξετάζουμε»...

Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας υπουργός, αποτελεί κακό προάγγελο για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που θα είναι τα μεγάλα θύματα από τη σχεδιαζόμενη και ταχύτατα προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ