Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νέκρωσαν" από χτες τα λιμάνια

Με καθολική συμμετοχή άρχισε η εξαήμερη απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ. Εμμένει στις αποφάσεις της η κυβέρνηση

"Παρέλυσαν" χτες τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης,καθώς οι εργαζόμενοι σ' αυτά συμμετέχουν καθολικά στην εξαήμερη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Πολύ υψηλά ποσοστά άγγιξε και η συμμετοχή των υπαλλήλων στην 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3μμ), που πραγματοποιήθηκε στα Λιμενικά Ταμεία Ηρακλείου,Πατρών,Βόλου,Ελευσίνας,Χανίων και Καβάλας.Οι υπάλληλοι των Λιμενικών Ταμείων, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, θα απέχουν επίσης από τη δουλιά τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, το λιμάνι του Πειραιά παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης, αφού τα μηχανήματα και οι υπηρεσίες του δε λειτούργησαν. Ομάδες λιμενεργατών και υπαλλήλων από τα χαράματα περιφρουρούσαν όλους τους χώρους δουλιάς.

Τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προς την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, περί "δεδομένων κυβερνητικών αποφάσεων", επανέλαβε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Τσουροπλής,σε συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τη Διοίκηση της ΟΜΥΛΕ. Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δοθεί στην ΟΜΥΛΕ η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και το μέλλον των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ...διάλογος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Εμείς επιμείναμε στη συνάντηση ότι η παραμονή των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ είναι αυτή που αποτελεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν έχουμε πειστεί ότι θα μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι μέσα από ένα άλλο καθεστώς, όπως αυτό της ανωνύμου εταιρίας".

Την πλήρη συμπαράστασή της στην απεργία των υπαλλήλων και των λιμενεργατών του ΟΛΠ, που παλεύουν για την παραμονή τους στο καθεστώς του ΝΠΔΔ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση".Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια εκφράζει, επίσης, με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και υπογραμμίζει: "όταν οι αγώνες των εργαζομένων αντιμετωπίζονται με τη βία, τον αυταρχισμό, τη συκοφαντία, την ποινικοποίησή τους, τότε ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων θεωρούμε ότι είναι το αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας".

Στη Θεσσαλονίκη

"Παρέλυσε" χτες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου Τεχνικών του ΟΛΘ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 90%, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες σταμάτησαν, ενώ καμία εργασία φορτοεκφόρτωσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Το πρωί, τους απεργούς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΑΚ - ΔΕ, αποτελούμενο από τους Θ. Κυριακίδη,γγ του ΕΚΘ, Σάββα Τσακμακίδη,μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλιστή Κ. Αβραμόπουλο.Τα στελέχη της ΕΣΑΚ, που συναντήθηκαν και με τις διοικήσεις των Σωματείων Χειριστών Γερανοφόρων και Τεχνικών ΟΛΘ, μίλησαν στους εργαζόμενους, τους διαβεβαίωσαν για τη συμπαράστασή τους και τόνισαν την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα όλων των σωματείων των εργαζομένων του ΟΛΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ