Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Πρόταση σωτηρίας της παραλίας

Η μαρίνα - μαμούθ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα επιφέρει γιγαντιαίας κλίμακας καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα και θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της ακτής, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης. Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι κάτοικοι, αν δεν αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στην παραλία του Αγίου Κοσμά, έστειλε χτες ο Δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση οι κάτοικοι και ο Δήμος θα εμποδίσουν, με κάθε τρόπο, την καταστροφή της παραλίας.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τα έργα στην παραλία του Ελληνικού, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,ο δήμαρχος επισήμανε τις καταστροφικές επιδράσεις, που θα έχουν αν υλοποιηθούν όσα μέχρι σήμερα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την παραλία του Ελληνικού.

"Διαφωνούμε με τα σχέδια που προωθούνται, τόνισε ο Κ. Κορτζίδης, διότι αυτά δεν εντάσσονται ούτε στην εικόνα που επιθυμούμε για την παραλία, αλλά ούτε και στις αρχές του σχεδιασμού, που έχουν τεθεί από την ίδια την πολιτεία, για τις ακτές της Αττικής κατά προέκταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Με τα σχέδια που παρουσιάζονται καταστρατηγούνται βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στη θάλασσα και το δικαίωμα της ελεύθερης χρησιμοποίησης των κοινόχρηστων εκτάσεων".

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του έργου ο Κ. Κορτζίδης επισήμανε ότι θα επιφέρει γιγαντιαίας κλίμακας καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της ακτής και του αττικού τοπίου και η πρόσβαση των Αθηναίων πολιτών στην παραλία θα γίνεται με όρους οικονομικής εκμετάλλευσης και προφανώς με υψηλό οικονομικό αντίτιμο. Παράλληλα, εξέφρασε την πάγια θέση της δημοτικής αρχής πως η παραλία πρέπει να είναι ανοιχτή για χρήση σε όλο το λαό και παράλληλα παρουσίασε την ομόφωνη αντιπρόταση του Δήμου Ελληνικού και των μαζικών φορέων της περιοχής για τη διαμόρφωση του χώρου ενόψει των αγώνων.

Οσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης το σύνολο των έργων να γίνει με αυτοχρηματοδότηση, ο δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του και επανέλαβε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και των μαζικών φορέων της περιοχής, η οποία είναι σαφής: "Η παραλία πρέπει να αναπλαστεί άμεσα με χρηματοδότηση από το δημόσιο. Την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά πρέπει να έχει δημόσιος φορέας, τη διοίκηση του οποίου θα αποτελούν εκπρόσωποι του Δήμου Ελληνικού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη χρήση της παραλίας".

Ο δήμαρχος παρουσίασε και την αντιπρόταση της Συντονιστικής Επιτροπή για τη διάσωση του Σαρωνικού,της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα για την παραλία και το αεροδρόμιο και του Δημοτικού Συμβούλιου Ελληνικού, που προβλέπει, η κύρια χρήση της παραλίας να είναι η ακτή κολύμβησης, να διατηρηθεί ο αναγκαίος αριθμός αθλητικών εγκαταστάσεων και να δημιουργηθεί γραμμή τραμ κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου.

Από την πλευρά του ο Π. Κουμουνδούρος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού τόνισε ότι "με τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί επιδιώκεται η δημιουργία ενός νησιού σε απόσταση από 100 μέχρι 700 μέτρα από την ακτή. Μ' αυτό τον τρόπο κατασκευάζονται ουσιαστικά δύο μαρίνες δυναμικότητες 1.480 σκαφών και με προοπτική άνω των 2.800 σκαφών που μαζί με τα 250 του καναλιού δημιουργούν μια μαρίνα - μαμούθ μέσα στις τρεις μεγαλύτερες της Μεσογείου". Ανέφερε ακόμα ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις, που θα κατασκευαστούν σε έκταση 120 στρεμμάτων στην παραλία μπορούν να χωρέσουν από ξενοδοχείο έως καζίνο...

Από την πλευρά του ο Φ. Γεωργιάδης, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Σαρωνικού, τόνισε ότι από επιστημονικής πλευράς η αντιπρόταση του δήμου θα είναι βιώσιμη και θα προστατέψει αποτελεσματικά την παραλία. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ελληνικού εκπονεί μελέτη για την παραλία, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με σκοπό να τεκμηριωθεί η δυνατότητα συνύπαρξης ακτών κολύμβησης και ναυταθλητικού κέντρου στην παραλία του Ελληνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ