Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΤΣΗ
Στόχος, η ισχυροποίηση της Γιούρομπανκ

"Εχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και εξετάζουμε με προσοχή και επιλεκτικότητα κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται", δήλωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Γιούρομπανκ, του ομίλου Λάτση, παρουσιάζοντας και επίσημα την εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών από τον κορεατικό όμιλο "Hanwa". Η δήλωση είναι ενδεικτική για τις προθέσεις του ομίλου Λάτση στην κατεύθυνση της συμμετοχής του στο "παιχνίδι" των ιδιωτικοποιήσεων.Οπως, μάλιστα, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το ενδιαφέρον του - πολυεθνικού - ομίλου Λάτση, εστιάζεται τώρα στη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα. Ενός ομίλου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση εξόρμησης των επιχειρήσεων του ομίλου Λάτση προς την περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας κλπ,περιοχές δηλαδή όπου υπάρχει έντονο παράλληλο ενδιαφέρον και ενεργός ανάμειξη αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τραπεζικού ομίλου, η Γιούρομπανκ προχώρησε ήδη σε συνεργασία με την ιδιωτική τράπεζα Interbank, εξαγόρασε τα καταστήματα της Credit Lyonnais (η οποία αποχώρησε από την Ελλάδα) και τις τελευταίες μέρες ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση της Τράπεζας Αθηνών, όπου και συμφωνήθηκε η εξαγορά της τελευταίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γιούρομπανκ, χτες πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μεταβίβαση του 58,08% των κοινών ονομαστικών μετοχών και το 51% των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας Αθηνών στο νέο αγοραστή. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στα πλαίσια του διεθνούς ομίλου, η Γιούρομπανκ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 δισ. δραχμές, ενώ μετά την εξαγορά της Αθηνών, διαθέτει ένα σύνολο 65 υποκαταστημάτων με προοπτική - όπως ανακοινώθηκε - στο τέλος του έτους να τα αυξήσει σε 90.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του ομίλου για τις προς ιδιωτικοποίηση τράπεζες, είναι γνωστό ότι ο όμιλος έχει ήδη εκδηλώσει στο παρελθόν την πρόθεσή του ν' αποκτήσει την Τράπεζα Κρήτης, με όρους όμως που ούτε καν η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπόρεσε να κάνει αποδεκτούς. Σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, περί συζητήσεων των εκπροσώπων του ομίλου με το μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Εργασίας, Λ. Εφραίμογλου, οι εκπρόσωποι της Γιούρομπανκ τις διέψευσαν χτες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δε γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της τράπεζας είπαν χτες πως έχουν "τα μάτια τους ανοιχτά", συμπλήρωσαν όμως - χωρίς να είναι δυνατόν να ερμηνευτεί πλήρως τι εννοούσαν - πως δεν είναι διατεθειμένοι "να κάνουν άσκοπες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ