Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενοποίηση των ταμείων μόνο υπό προϋποθέσεις

Ενόψει κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει την ανάγκη η ενοποίηση των ταμείων να στηρίξει την αναβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών και των δικαιωμάτων των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων

Το κύριο ζήτημα γύρω από τα ταμεία είναι η αναβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών και των δικαιωμάτων των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων και η ενοποίηση των ταμείων από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ) ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με στόχο - όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση - την ενοποίηση των ταμείων.

Συγκεκριμένα, η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι κρίνοντας τόσο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όσο και από την ειδικότερη τακτική της σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής γεννώνται σοβαρές υπόνοιες ότι το νομοσχέδιο αυτό θα είναι ένας ακόμα κρίκος στο αντιλαϊκό μένος της κυβέρνησης. Είναι σίγουρο, συμπληρώνει, ότι η ενοποίηση των ταμείων θα δώσει λύσεις σε λειτουργικά ζητήματα και θα φέρει οικονομία πόρων. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα αυτά δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να προσφέρουν καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη στους ΕΒΕ. Γι' αυτό χρειάζονται τα παρακάτω, που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταθέσει από χρόνια:

  • Εξυγίανση των ελλειμματικών ταμείων με κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των ταμείων αφού εξυγιανθούν. Σοβαρό ρόλο σ' αυτό θα παίξει η επιχορήγηση του 1/3 των εξόδων τους από το κράτος.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αναβάθμιση των παροχών υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ενιαία μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Αιρετή και με απλή αναλογική εκλεγμένη διοίκηση των ταμείων και θέσπιση διαδικασιών ελέγχου από τη μεριά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Εάν δε γίνουν τα παραπάνω, επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ, η ενοποίηση θα γίνει σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, είτε με το να φορτωθούν τα βάρη της "εξυγίανσης" οι ΕΒΕ, είτε με το να υποβαθμιστούν οι παροχές των υπηρεσιών. Η ΔΗΚΕΒΕ είναι αντίθετη σε κάθε τέτοια προοπτική, τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών να χειροτερέψουν τις συνθήκες της ζωής των ΕΒΕ και των εργαζομένων.

Επίσης, καταγγέλλει τον αντιλαϊκό αυταρχισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση μετερχόμενη κάθε μέσο προκειμένου να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι "αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων από την κυβέρνηση κουρελιάζει κάθε επίφαση δημοκρατίας, δείχνει την αδυναμία της να περάσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, φανερώνει τον πανικό της μπροστά στη συνεχώς ογκούμενη λαϊκή αντίσταση. Είναι η άλλη πλευρά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής αυτής της καταστολής και του αυταρχισμού".

Η ΔΗΚΕΒΕ προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική του μαστιγίου αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί και στην πλάτη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Γι' αυτό μοναδική απάντηση στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης είναι η ένταση των αγώνων των ΕΒΕ για τα πιεστικά προβλήματα που τους απασχολούν. Είναι η συντονισμένη δράση με το εργατικό κίνημα για την απόκρουση της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, που άλλοτε με το προσωπείο του αποπροσανατολισμού άλλοτε με εκείνο του αστυνομικού κράτους έχουν στόχο το λαϊκό κίνημα και τις κατακτήσεις του. Καλεί, λοιπόν, τη ΓΣΕΒΕΕ, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και κάθε ΕΒΕ να πάρει τη θέση του στις γραμμές της αντίστασης και της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ