Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απάντηση - υπεκφυγή της ΕΡΤ

Τη δική της απάντηση απέστειλε η ΕΡΤ ΑΕ σε ό,τι αφορά την άρνησή της να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως προχτές καταγγέλθηκε από τους οργανισμούς. Μια απάντηση θεωρητικού επιπέδου, βέβαια, καθώς αναφέρει ότι αποδίδει στους δημιουργούς, "όχι μόνο τον οφειλόμενο σεβασμό αλλά και την έμπρακτη συνδρομή της στο μέτρο των δυνατοτήτων της". Μπορεί να αποδίδει σεβασμό, δεν αποδίδει όμως τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.Γι' αυτό το θέμα, δεν απαντάει η ΕΡΤ. Μπορεί πράγματι και ορθώς πράττει να διαθέτει το 1,5% για τον κινηματογράφο, όπως λέει, αλλά δεν κάνει χάρη στους δημιουργούς, το νόμο εφαρμόζει. Πράγματι πριν το Ν.2121/93 κατέβαλε αμοιβή για τη συμμετοχή των δημιουργών σε ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και πάλι όχι χαριστικά. Επιχείρημα χωρίς ουσία κι αυτό.

Τι κάνει όμως τα τελευταία πέντε χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι σήμερα; Γιατί αρνείται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση όπως ο νόμος ορίζει με τους οργανισμούς; Σ' αυτό το θέμα η απάντηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι η εξής: "Το ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΕΡΤ ΑΕ λειτουργεί είναι φυσικό να την υποχρεώνει να αντιμετωπίζει με περίσκεψη την κατάρτιση συμβάσεων με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των δικαιούχων διαφόρων κατηγοριών.Εκείνο που την απασχολεί είναι η εξεύρεση - σε συμφωνία πάντα με τους δικαιούχους - ενός φερέγγυου συστήματος με διάρκεια, που θα αποφεύγει τις τριβές στο μέλλον. Ηδη, το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών προσανατολίζεται προς μια συνολική συμφωνία με όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.Για την κατάρτιση μιας τέτοιας συμφωνίας η ΕΡΤ θα παίξει καθοριστικό ρόλο".

Εκπληξη προκαλεί το ενδιαφέρον και η πρόταση της ΕΡΤ,που έγινε και προχτές στη συνέντευξη Τύπου από τον κ. Κωστόπουλο,νομικό σύμβουλο της ΕΡΤ, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Μήπως αυτό σημαίνει ότι κινείται κι αυτή στην ίδια κατεύθυνση με αυτά; Το σημειώνουμε, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδιωτικά κανάλια προκειμένου να υπογράψουν με κάποιους για τηλεοπτική παραγωγή τους υποχρεώνουν να παραιτηθούν από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης στον οποίο ανήκουν. Νέος "άνεμος" πνέει, ως φαίνεται, στη συνεργασία ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών, αφού, όπως και η ίδια η ΕΡΤ παραδέχεται, "λειτουργεί σε ανταγωνιστικό πλαίσιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ