Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "σήμανση" της αυτορρύθμισης

Εληξαν χτες οι εργασίες της Συνάντησης των Ρυθμιστικών Αρχών των ΜΜΕ

H προστασία των ανηλίκων από τηλεοπτικές εκπομπές βίας, που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχοσύνθεσή τους, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης του Δικτύου των Ρυθμιστικών Αρχών των ΜΜΕ, των μεσογειακών χωρών - μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και του οποίου οι εργασίες έληξαν χτες. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι απαιτούνται κανόνες αυτορρύθμισης και καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου, προκειμένου τα παιδιά να μην είναι παθητικοί δέκτες, αλλά να αποκτήσουν τη δυνατότητα να βλέπουν κριτικά τις εκπομπές. Οι περισσότερες χώρες, όπως φάνηκε και από τις ομιλίες των εκπροσώπων, προτιμούν για την προστασία των παιδιών τη μέθοδο της αυτορρύθμισης και της σήμανσης των προγραμμάτων.

Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών εξέφρασαν τη θέλησή τους ν' αντιμετωπίσουν, μέσα από συνεργασίες, προβλήματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενο των προγραμμάτων, αλλά και με τις νέες ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ και ειδικότερα με την ψηφιακή τηλεόραση. Αποφασίστηκε, όπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, να δημιουργηθεί επιτροπή ειδικών που θα μελετήσει το θέμα της ψηφιακής και θα καταλήξει σε προτάσεις και συμπεράσματα, τα οποία θα συζητηθούν σε συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον ερχόμενο Οκτώβρη. Το εύλογο βέβαια ερώτημα, που τίθεται, είναι κατά πόσο οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των Ρυθμιστικών Αρχών, αλλά και του ΕΣΡ θα μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο για την ψηφιακή είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γεώργιος Κασιμάτης παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση για την υποβολή προτάσεων. Οι Ρυθμιστικές Αρχές, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Αντώνης Μανιτάκης, μπορούν να έχουν τον έλεγχο και την εποπτεία των προγραμμάτων της ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία εκπέμπεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εκπρόσωποι από Γαλλία, Ιταλία, Καταλωνίας και Πορτογαλία μετέφεραν τις εμπειρίες τους και τα μέτρα που παίρνονται στις χώρες τους, για την προστασία των παιδιών και των εφήβων. Μεταξύ αυτών είναι και το σύστημα σηματοδοσίας για να ενημερώνονται οι τηλεθεατές σχετικά με τη φύση των μεταδιδόμενων προγραμμάτων. Ενα άλλο θέμα που εξετάστηκε είναι η δημιουργία ενός είδους εκπαιδευτικού αλφαβηταρίου του παιδιού, ούτως ώστε να παρακολουθούν με τρόπο κριτικό την τηλεόραση. Η Καταλωνία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση σε συνεργασία με τα σχολεία. Το ΕΣΡ, όπως ανέφερε ο Α. Μανιτάκης, θα αξιοποιήσει τις εισηγήσεις και τις απόψεις που ανταλλάχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σύντομα θα είναι σε θέση να προτείνει μέτρα για την προστασία των παιδιών από προγράμματα βίας και πορνό.

Την ευθύνη της οργάνωσης των εργασιών της δεύτερης Συνάντησης του Δικτύου, στην Αθήνα, την είχε το ΕΣΡ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ρυθμιστικών Αρχών του Καταλωνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του Γαλλικού Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της Ιταλικής Αρχής για τις Επικοινωνίες και της Ανωτάτης Πορτογαλικής Αρχής για τη Μαζική Επικοινωνία. Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν ομόφωνα τη διεύρυνση του δικτύου, προκειμένου αυτό να καταστεί πιο αντιπροσωπευτικό. Στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει το 1999 στη Λισαβόνα, θα προσκληθούν να πάρουν μέρος οι αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Τουρκίας. Θέμα της επόμενης συνάντησης θα είναι η πολιτική των κυρώσεων και η παραβίαση κανόνων δεοντολογίας.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ