Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο νοσοκομείο παραμένει ο 37χρονος χημικός

Διατυπώνονται επιφυλάξεις για την ανακοίνωση της Αστυνομίας

Κρίσιμα 24ωρα περνά στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο 37χρονος χημικός Απόστολος Γκαγκόμοιρος,ο οποίος τραυματίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κάνιγγος, όταν ο αρχιφύλακας Ηλίας Αθανασόπουλος δέχτηκε επίθεση με μολότοφ και αναγκάστηκε να κάνει χρήση του όπλου του. Ο αστυνομικός υπέστη και ο ίδιος εγκαύματα στην πλάτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο 37χρονος χημικός συμμετείχε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επίθεση που είχαν δεχτεί δυο μέρες νωρίτερα στην Κυψέλη δυο φοιτητές και ένας αδιόριστος καθηγητής. Ολα δείχνουν ότι στάθηκε τυχερός, αφού η σφαίρα δεν έπληξε κανένα ζωτικό όργανο και, όπως λένε οι γιατροί, αν δεν υπάρξει κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή, σύντομα θα βγει από το νοσοκομείο.

Ο ίδιος δεν μπορεί καλά καλά να πιστέψει πώς από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε τραυματισμένος. Σε μια συγκέντρωση κατά της βίας, στο κέντρο της Αθήνας, έπεσαν σφαίρες της Αστυνομίας, όταν η ίδια θα 'πρεπε να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη σημειωθούν επεισόδια και να διαδηλώσουν ελεύθερα εκείνοι που ήθελαν να καταδικάσουν τις αγριότητες που σημειώθηκαν έξω από τα Δικαστήρια στην Κυψέλη. Στο θάλαμο της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου σκέφτεται και ξανασκέφτεται τις στιγμές που έζησε στην πλατεία Κάνιγγος, που λίγο έλειψε να τους στοιχίσουν τη ζωή.

"Είχα πάει για τη συγκέντρωση, είπε στους δημοσιογράφους. Στεκόμουν στην οδό Χαλκοκονδύλη στη γωνία με την οδό Κάνιγγος. Εκείνη την ώρα έκανα βόλτες και συζητούσα με έναν παλιό συμφοιτητή. Βλέπω στην απέναντι πλευρά της Χαλκοκονδύλη έξι - εφτά άτομα που βάζανε μαντίλια στα πρόσωπα και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έτρεξαν προς το περιπολικό. Εγώ τους κοιτούσα από απέναντι. Το μόνο που αντιλήφθηκα ήταν το περιπολικό που προσπαθούσε να φύγει, ενώ πέφτανε οι βόμβες μολότοφ. Τότε ήταν που ένιωσα ένα κάψιμο κι ένα μεγάλο πόνο στην κοιλιά. Επεσα, διπλώθηκα και σύρθηκα στην Κάνιγγος. Από κει ένας κύριος με μετέφερε με αυτοκίνητο στο σταθμό πρώτων βοηθειών".

Ο Α. Γκαγκόμοιρος εκτιμά ότι ο αρχιφύλακας Η. Αθανασόπουλος πυροβόλησε πριν σκάσουν οι μολότοφ, σε κάθε περίπτωση πιστεύει όμως ότι η Αστυνομία δεν έπρεπε να είναι εκεί, γιατί προκαλούσε ορισμένους από τους συγκεντρωμένους. Αλλωστε οι κατασταλτικές επιθέσεις των ΜΑΤ έξω από τα εξεταστικά κέντρα ήταν ακόμα νωπές. Στο πλευρό του στον "Ευαγγελισμό" βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πατέρας του Δημήτρης Γκαγόμοιρος, ο οποίος διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Διατυπώνεται δηλαδή η απορία πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο αρχιφύλακας ότι πυροβόλησε στον αέρα και η σφαίρα να πέτυχε το γιο του στην κοιλιά. Υπό διερεύνηση είναι επίσης και το κατά πόσο το τραύμα προκλήθηκε από εξοστρακισμό ή από ευθεία βολή. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βολίδα που αφαιρέθηκε από το σώμα του ήταν αρκετά παραμορφωμένη, χωρίς ωστόσο να έχει χτυπήσει σε κάποιο οστό. Αυτό σημαίνει κατά την Αστυνομία ότι η σφαίρα χτύπησε κάπου αλλού πρώτα και μετά πέτυχε στην κοιλιά τον ανυποψίαστο χημικό.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Ασφάλειας για τον τραυματισμό του έγινε γνωστό ότι θα σχηματιστεί δικογραφία, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιγραφή του συμβάντος, οι καταθέσεις του αρχιφύλακα και του χημικού, καθώς και οι εκθέσεις ιατροδικαστή, γιατρών του νοσοκομείου και τα πορίσματα των βαλλιστικών ερευνών της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Ο αρχιφύλακας Η. Αθανασόπουλος, σύμφωνα με τους αξιωματικούς που ασχολούνται με την υπόθεση, ήταν σε νόμιμη άμυνα όταν αναγκάστηκε να πυροβολήσει. Το αν συντρέχουν λόγοι ποινικής δίωξης ή όχι θα κριθεί από τον εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ