Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις και κλιμακούμενες πιέσεις για επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενώ άγριες μάχες αναφέρονταν από την Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων και του Απελευθερωτικού Στρατού των Κοσσοβάρων Αλβανών για τον έλεγχο δύο "κρίσιμης σημασίας" οδικών αρτηριών, οι επικλήσεις για στρατιωτική επέμβαση εντείνονταν - καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή των Ρώσων διπλωματών που περιοδεύουν την περιοχή, επιχειρώντας να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές επιβεβαίωναν, μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι μάχονται για τις κύριες οδούς που διασχίζουν την επαρχία από ανατολή προς δύση και από βορρά προς νότο. Επιμέρους μάχες αναφέρονταν στην περιοχή της Κλίνα, 48 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με Κοσσοβάρους Αλβανούς, άμαχοι κάτοικοι της περιοχής κατέφυγαν σε δάση της περιοχής για να αποφύγουν πιθανές επιθέσεις των Σέρβων, αλλά ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στο μεταξύ από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγένι Πρικακόφ αιτιολόγησε την άρνηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κόσσοβο (κάτι που απαιτούν μετ' επιτάσεως οι Δυτικοί) με ένα απλό επιχείρημα: Μια τέτοια απόφαση, είπε, θα σήμαινε ότι οι περίπου 150.000 Σέρβοι που βρίσκονται και διαμένουν στην επαρχία θα λάμβαναν την τελευταία προειδοποίηση πως θα έπρεπε να αποχωρήσουν...

Κλιμακούμενες πιέσεις

Από τα Τίρανα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο έλεγε χτες ότι "εξαντλείται" ο χρόνος της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο: "Υπάρχει μια κρίσιμη γραμμή μεταξύ των πιθανοτήτων επιτυχίας της διπλωματίας και της πραγματικότητας της στρατιωτικής επέμβασης. Είναι ακριβώς εδώ που αμφιταλαντεύεται η διπλωματία της "Ομάδας Επαφής". Εάν αποτύχει και πάλι, είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα υπάρξει διπλωματική λύση στη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο", υπογράμμισε ο Μίλο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον επισκεπτόμενο την Αλβανία Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Αντέγιεφ. Ο Μίλο δήλωσε ελάχιστα αισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και Σέρβων, εξαιτίας της "επιθετικότητας του Μιλόσεβιτς" απέναντι στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Στο άρμα εκείνων που ζητούν επέμβαση προσδέθηκε, κατά τα φαινόμενα, και η γαλλική διπλωματία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, έλεγε χτες πως η απειλή χρήσης βίας κατά της Σερβίας πρέπει "να ληφθεί στα σοβαρά", σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

"Είμαστε στη φάση όπου μαζί με τους Ρώσους διασφαλίζουμε ότι οι Γιουγκοσλάβοι εφαρμόζουν αυτά που λένε (...), αν δυστυχώς η καταστολή και η προσφυγή στη βία επαναληφθεί, θα πρέπει να λάβουμε κι άλλα μέτρα τα οποία ετοιμάζουμε στο ΝΑΤΟ εδώ και βδομάδες (...), θέλουμε να επιτύχουμε μια πολιτική λύση που θα προσφέρει αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο", πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Ελσίνκι, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Ελίζαμπεθ Ρεν, απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία, τόνισε ότι χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο για να σταματήσει η βία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να αποτραπεί η επανάληψη του πολέμου που έγινε αιτία να καταστραφεί η Βοσνία.

"Περιμέναμε πάρα πολύ. Η ενδεκάτη ώρα πλησιάζει", τόνισε η Ρεν, αναφερόμενη στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες μάχονται τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας για ανεξαρτησία.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ εκτίμησε ότι έχουν εξαντληθεί οι τρόποι πολιτικής πίεσης της διεθνούς κοινότητας προς τη Σερβία στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

"Δεν απομένει πλέον παρά το ενδεχόμενο του πολέμου ως τρόπος κύρωσης", τόνισε ο Κίνκελ. "Μέχρι εδώ και μη παρέκει", κατέληξε.

Η ρωσική προσπάθεια

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι απηύθυνε έκκληση για επανάληψη των συνομιλιών για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ του ηγέτη των Αλβανών της σερβικής επαρχίας Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του Βελιγραδίου.

"Υπάρχουν βεβαίως αρκετοί αμοιβαίοι φόβοι και καχυποψίες, αλλά πιστεύουμε ότι τώρα, ειδικά μετά τη δέσμευση του Προέδρου Μιλόσεβιτς στη Μόσχα ενώπιον του Προέδρου Γιέλτσιν, οι προοπτικές είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Αφανασιέφσκι, πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ρώσος απεσταλμένος έκανε νωρίτερα έκκληση και για τερματισμό της αλβανικής τρομοκρατίας στο Κοσσυφοπέδιο: "Ο τερματισμός των τρομοκρατικών ενεργειών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μείωση και αποχώρηση των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο", τόνισε.

Στα Τίρανα, ο Ρώσος υφυπουργός Αλεξάντερ Αντέγιεφ, ο έτερος εκ των απεσταλμένων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι η Ρωσία πιστεύει πως οι ενέργειες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" εμποδίζουν για την ώρα την ειρηνευτική διαδικασία και την απομάκρυνση από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς των αστυνομικών δυνάμεων που έχει στείλει στη σερβική αυτή επαρχία.

Το ΝΑΤΟ

Στη Βιέννη, στη διάρκεια ανεπίσημης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δράσει για να επιβάλει τις διεθνείς αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σολάνα πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναλύει τώρα όλες τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, λόγω της "ριζοσπαστικοποίησης" της διαμάχης στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τον Σολάνα τρεις στόχοι τίθενται για το Κοσσυφοπέδιο: Τερματισμός του πολέμου, αποδοχή των διαπραγματεύσεων από τους Αλβανούς και επίτευξη πολιτικής ύφεσης.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα υποστηρίξει μία στρατιωτική ενέργεια του ΝΑΤΟ, ο Σολάνα απάντησε ότι "οι διπλωματικοί δίαυλοι δεν πρέπει να κλείσουν ποτέ".

Επίσης στη Βιέννη, στρατιωτικός αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είπε πως το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο μέσα σε διάστημα ημερών, αλλά θέλει να αποφύγει να συρθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο στη σερβική επαρχία.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι αεροπορικές επιθέσεις, αλλά όχι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβάνονται στις επιλογές που εξετάζονται προς το παρόν.

"Δεν ενδιαφερόμαστε να βομβαρδίσουμε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Θέλουμε να αποκλιμακωθεί η ένταση", είπε ο ίδιος. Η επέμβαση, είπε, "είναι θέμα ολίγων ημερών μετά τη λήψη πολιτικής απόφασης".

"Δεν έχουμε την πρόθεση για πόλεμο, αλλά όταν αρχίσει, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τον φέρουμε σε πέρας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι αναμένεται την Τετάρτη στην έδρα της Συμμαχίας, για συνομιλίες με τον Χαβιέρ Σολάνα, ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η επίσκεψη αυτή του Ρουγκόβα θα είναι η πρώτη στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας, μετά τις επισκέψεις σε Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ