Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
7Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ξεκίνημα με ντέρμπι

ΑΕΚ - Ολυμπιακό στην πρεμιέρα, έβγαλε η κληρωτίδα. Αλλαγές στους κανονισμούς και καθιέρωση του αντιντόπινγκ κοντρόλ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Από το λιμάνι του Ηρακλείου και το σαλόνι του υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου "Πασιφάι", "σάλπαρε" χτες το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπάσκετ. "Ηταν ένα χρέος στην Κρήτη και την ομάδα έκπληξη της τελευταίας περιόδου, το Ηράκλειο", όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Θ. Καρατζάς.

Η κλήρωση των αγώνων του νέου πρωταθλήματος, συγκέντρωσε στην Κρήτη τους εκπροσώπους του συνόλου των 14 ομάδων. Ολοι τους αισιόδοξοι ότι βαδίζουν στο δρόμο των επιτυχιών. Εστω κι αν "το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, διεξάγεται στα χειρότερα γήπεδα της Ευρώπης", όπως με παράπονο απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, σε ερώτηση τοπικών παραγόντων, για τις άσχημες γηπεδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ανδρώνεται το άθλημα στο νησί του Μίνωα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου με το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, θα ξεκινήσει το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Το παιχνίδι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί την 7η αγωνιστική και Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού τη 13η. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στην έδρα του στις 12 Δεκεμβρίου με αντίπαλο τον Αρη, καθώς είναι τιμωρημένος με 6 αγωνιστικές. Θα επιστρέψει νωρίτερα, σε περίπτωση που ως γηπεδούχος εκτίσει μια ή δύο αγωνιστικές στο θεσμό του Κυπέλλου. Τιμωρημένη με 1 αγωνιστική είναι και η ΑΕΚ. Αν δεν την εκτίσει στο Κύπελλο, θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα σε ουδέτερο γήπεδο.

"Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε τα επόμενα πρωταθλήματα να γίνουν ακόμα καλύτερα. Τώρα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, βάζουμε τις βάσεις με τις αλλαγές στους κανονισμούς. Η προσπάθεια για αξιοπιστία είναι μονόδρομος. Σύνθημά μας είναι παντού φερ πλέι, και θα παρεμβαίνουμε οπουδήποτε χρειάζεται. Στόχος μας είναι η πάταξη της βίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Θ. Καρατζάς. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Κατ' αρχήν υπάρχει η υπόσχεση των προέδρων να βάλουν τάξη στο χάος που δημιουργούν οι οργανωμένοι οπαδοί. Κατά δεύτερο λόγο, αναβαθμίζεται ο ρόλος του κομισάριου, του παράγοντα που θα κληθεί να αξιολογήσει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες και θα εισηγηθεί ποινές στον αθλητικό δικαστή. Το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει σχολή κομισάριων, οι οποίοι δε θα είναι όπως είναι μέχρι τώρα, βετεράνοι διαιτητές, αλλά και πρώην αθλητές, προπονητές και παράγοντες. Νέα ήθη θα εισαγάγει στο άθλημα, η καθιέρωση του αντιντόπινγκ ελέγχου. Ελληνες και ξένοι παίκτες οφείλουν να είναι "καθαροί", καθώς οι συνέπειες για την καριέρα τους θα είναι σημαντικές. Από τη νέα περίοδο αυξάνεται από 10 σε 12 ο αριθμός των παικτών που θα κάθονται στον πάγκο. Το μέτρο εισηγήθηκε η ΕΟΚ, με την προϋπόθεση ότι οι δύο θα είναι κάτω των 22 ετών. Την αποδέχτηκε ο ΕΣΑΚΕ, όμως τα σωματεία αρνούνται να δεσμευτούν ότι οι νεαροί αυτοί παίκτες θα είναι Ελληνες. Παράγοντες απαιτούν το δικαίωμα αυτό να ισχύει και για τους κοινοτικούς και ο ΕΣΑΚΕ ζητάει ομόφωνη απόφαση για να κάνει πράξη την πρόταση της ΕΟΚ.

Τις επόμενες μέρες θ' αρχίσουν οι επαφές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας περιόδου. Ο ΕΣΑΚΕ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, άφησε όμως να διαρρεύσει, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μπάσκετ δε θα δοθεί σε συνδρομητικό κανάλι. Πρώτος και καλύτερος, ο χρόνος της τηλεοπτικής διαφήμισης που θα εκμεταλλεύονται οι ομάδες και η διοργανώτρια αρχή.

Τα τάιμ άουτ μεγαλώνουν από 60 σε 90 δευτερόλεπτα, ενώ καθιερώνονται και δύο εμπορικά τάιμ άουτ. "Τα έσοδα από την τηλεόραση βοήθησαν να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων" τόνισε ο διευθυντής του ΕΣΑΚΕ Κ. Ρήγας. Αν και απαγορεύτηκε την τελευταία περίοδο η μετακίνηση οπαδών, αυξήθηκε ο αριθμός των εισιτηρίων με πρωταθλητή και σ' αυτόν τον τομέα τον Παναθηναϊκό που διέθεσε κατά μέσο όρο 7.000 εισιτήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρεμιέρα για το τουρνουά «Ν. Φάσουρας» (2023-09-08 00:00:00.0)
Νωρίς νωρίς το ντέρμπι (2020-09-11 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Νίκος Μήλας (2019-07-23 00:00:00.0)
ΜΠΑΣΚΕΤ (2016-08-03 00:00:00.0)
"Μαγνήτης" το ΟΑΚΑ (1999-02-28 00:00:00.0)
Επιστροφή στον τόπο ...της δόξας (1998-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ