Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ "ΕΥΗΜΕΡΙΑ"

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις, να κάνει πράξη την πολιτική της, το "όραμα της ΟΝΕ"! Τα ρόπαλα των ΜΑΤ, δε φτάνουν για να "πείθουν" όσους βγαίνουν στους δρόμους και επιπλέον έχουν κόστος, κόστος πολιτικό. Επιμένει ιδιαίτερα στον τομέα της προπαγάνδας! Ο λαός γίνεται αντικείμενο μιας χωρίς όρια "πλύσης εγκεφάλου", για:

  • την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις),
  • την ωφελιμότητα της ΟΝΕ για το σύνολο του ελληνικού λαού και για την ίδια τη χώρα!

Οσοι αντιστέκονται κατασυκοφαντούνται, σαν "μειοψηφίες" που αντιστέκονται - και μάλιστα με τη "βία" - στην πρόοδο, στη γενική ευημερία και ανάπτυξη!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνει κάθε τόσο λαμπρά δείγματα γραφής της κυβερνητικής προπαγάνδας. Με το όποιο πρωθυπουργικό κύρος, κατακεραυνώνει τους πάντες, που τολμάνε να πουν όχι στην πολιτική του. Ας θαυμάσουμε ένα τελευταίο δείγμα: Καμία συντεχνία δε θα μας εμποδίσει με τη βία, δε θα μπει εμπόδιο στην ανάπτυξη την ευημερία και τα κεκτημένα όλων των Ελλήνων!

Σε μια φράση συμπυκνώνεται η ουσία της κυβερνητικής προπαγάνδας, από τη μια και από την άλλη επιχειρείται:

  • Η συσκότιση της ταξικής διάστασης της κυβερνητικής πολιτικής ή διάχυσής της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!
  • Η κατασυκοφάντηση όσων αντιστέκονται σήμερα και... όσων "τολμήσουν" να αντισταθούν στο μέλλον!
  • Η παρουσίαση - σαν αποδέκτης αλήθειας - της πολιτικής της κυβέρνησης σαν ωφέλιμης για το σύνολο της κοινωνίας, με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την ευημερία!

Ο κύριος πρωθυπουργός δεν μπαίνει φυσικά στον κόπο να τεκμηριώσει την αλήθεια του ισχυρισμού του, πώς, δηλαδή, η πολιτική του και η ένταξη τής χώρας στην ΟΝΕ, θα έχουν αποτέλεσμα, "την ανάπτυξη, την ευημερία και τα κεκτημένα όλων των Ελλήνων". Αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και η ΟΝΕ, το μόνο που υπηρετούν, είναι τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης!

***

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, δεν υπηρετεί - και δε θα μπορούσε να το κάνει - τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων. Η πολιτική αυτή με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, την πρόσδεση της χώρας στον ιμπεριαλισμό (ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση) προωθεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοεισαγωγείς - εξαγωγείς, τραπεζίτες, εφοπλιστές), δηλαδή της μειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας, δηλαδή του ελληνικού λαού, όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται, αλλά θυσιάζονται στο βωμό των επιδιώξεων της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών της χώρας μας. Η ίδια τάξη προωθεί και επιδοκιμάζει την προώθηση όλων των επιλογών που αλυσοδένουν τη χώρα σε αυτή την πορεία, όπως, ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, νέα δομή του ΝΑΤΟ κλπ. Ρωτήθηκε μήπως ο λαός για τις καίριες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; Είναι σε όλους γνωστό πως οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφράσει γνώμη για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ! Δε νομιμοποιείται, λοιπόν, ούτε καν να ισχυρίζεται ότι εκφράζουν τη λαϊκή βούληση.

Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάει ο πρωθυπουργός, έχει στενά, σαφώς προσδιορισμένα ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της η τόνωση της κερδοφορίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Αυτή η "ανάπτυξη" δεν πρόκειται να φέρει καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα σχολεία, περισσότερα και καλύτερα νοσοκομεία. Αυτή την πραγματικότητα ζούμε οι Ελληνες εργαζόμενοι, αυτή την πραγματικότητα ζουν οι εργαζόμενοι και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Πού τη βλέπει την ευημερία ο Κ. Σημίτης. Στα πενήντα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας: Στα είκοσι και πλέον εκατομμύρια των Ευρωπαίων ανέργων, φαινόμενα που και στην Ελλάδα οξύνονται, π.χ., συνεχής αύξηση της ανεργίας - ξεπερνώντας το 10%. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τα δικαιώματα που παίρνουν σήμερα πίσω για λογαριασμό των καπιταλιστών, θα μας τα επιστρέψουν αύριο; 'Η μήπως οι καπιταλιστές θα επιστρέψουν τις δημόσιες κερδοφόρες επιχειρήσεις στο κράτος; Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί και πολύ περισσότερο να αποδείξη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ολη η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης μαρτυρά ότι κάθε κατάκτηση είναι αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων! Οσο για τη δημόσια περιουσία, θα την κρατήσουν και "αύριο" οι καπιταλιστές τόσο και όσο τους εξυπηρετεί στην κερδοφορία και την κατάκτηση νέων αγορών. Καμία απόδειξη δεν υπάρχει για τη στήριξη των πρωθυπουργικών ισχυρισμών! Αντίθετα, η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες θα ενισχύσει παραπέρα τη θέση της. Στα υπέρ της μετράνε:

  • Το "Σύμφωνο Σταθερότητας" που εγγυάται στο διηνεκές τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία (στραγγαλισμός των κοινωνικών δαπανών κλπ.).
  • Η φτηνή εργατική δύναμη που τίθεται στη διάθεσή της, χωρίς δικαιώματα και άλλα παρόμοια "εμπόδια" και "δυσκαμψίες της αγοράς".
  • Οι δημόσιες επιχειρήσεις που περνάνε στην κυριότητα ή τον έλεγχό της έναντι πινακίου φακής.
  • Οι περιβόητες τέσσερις ελευθερίες κίνησης, κεφαλαίου - υπηρεσιών - εμπορευμάτων - εργατικού δυναμικού, που εξασφαλίζουν την πλήρη ασυδοσία τους μέσα στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς!

Αυτή την ευημερία και κεκτημένα προωθεί και εγγυάται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά. Επειδή δεν μπορούν να ομολογήσουν ότι δουλεύουν για το καλό, τα κέρδη και τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος, βάζουν μπροστά τις γενικότητες και τις αταξικές αναφορές, για ευημερία και κεκτημένα όλων των Ελλήνων.

***

Είναι φανερό πως η όξυνση της ταξικής πάλης θα συνοδεύεται από ένταση της καταστολής, αλλά και της προπαγάνδας. Η αποτελεσματικότητα της πάλης των ταξικών δυνάμεων στο μαζικό κίνημα, του ΚΚΕ σε πολιτικό επίπεδο, αντικειμενικά συνδέεται με την αποτελεσματική απόκρουση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και στις δυο πλευρές. Στο μαζικό κίνημα, στους χώρους δουλιάς, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για αποφασιστική αντιμετώπιση της προσπάθειας ιδεολογικής χειραγώγησης της εργατικής τάξης. Η ζωντανή πείρα των εργαζομένων, είναι ούριος άνεμος στα πανιά της ΕΣΑΚ, αν κινηθεί οργανωμένα και σχεδιασμένα και σε αυτό τον τομέα. Σε πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ έχει την επιβεβαίωση της πολιτικής και των θέσεών του σε όλους τους τομείς. Η δράση των οργανώσεών του, εκεί που δένεται το ατσάλι, η αξιοποίηση και η αποφασιστική διάδοση του "Ριζοσπάστη", μπορούν να δώσουν καρπούς στην απόκρουση της κυβερνητικής προπαγάνδας, στη διάλυση των μύθων της. Η προοπτική του Μετώπου θα γίνεται όλο και πιο καθαρή στο νου και στη συνείδηση των εργαζομένων, όσο γίνεται πιο γερό και αποτελεσματικό το ιδεολογικό μέτωπο στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάει ο πρωθυπουργός έχει στενά, σαφώς προσδιορισμένα ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της, η τόνωση της κερδοφορίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Αυτή η "ανάπτυξη" δεν πρόκειται να φέρει καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα σχολεία, περισσότερα και καλύτερα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ