Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμη ψήφος

Επικίνδυνη για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού αποδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο η κυβέρνηση Σημίτη. Η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, διαρκώς εντείνεται και εξαπλώνεται σε νέους"τομείς", απειλώντας να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τις κατακτήσεις του 20ού αιώνα και να πισωγυρίσει την κοινωνία στο Μεσαίωνα. Δεν πρόκειται για αντιπολιτευτική υπερβολή. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιλαϊκή επέλαση κατέθεσε χτες το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπει δικαιώματα τα οποία οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει με αίμα και αγώνες δεκαετιών. Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ακολουθεί, ενώ, επίσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεπουληθούν κυριολεκτικά αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις.

Η επίθεση αυτή συνοδεύεται αναπόσπαστα από μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος απέναντι στα λαϊκά στρώματα με κύρια χαρακτηριστικά τη χρήση ωμής βίας και καταστολής, ιδεολογικής τρομοκρατίας, εκβιασμών και αποπληροφόρησης. Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές ομιλίες του Κ. Σημίτη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη ΔΕΠ, όπου επανέφερε τα περί "αντιδραστικών" μειοψηφιών, σε αντίθεση με τη "σιωπηλή πλειοψηφία" που στηρίζει δήθεν τα αντιλαϊκά μέτρα! Αλλη μια φορά έθεσε το κυρίαρχο για την άρχουσα τάξη δίλημμα: "θέλουμε να συμμετάσχουμε ή όχι στην πορεία προς την ΟΝΕ".

Ενώπιον αυτού του "αμείλικτου" διλήμματος, σκοπεύει να θέσει η κυβέρνηση τους ψηφοφόρους στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Προφανής στόχος να ερμηνεύσει ενδεχόμενη νίκη των συνδυασμών που υποστηρίζει το κυβερνόν κόμμα ως επιδοκιμασία και έγκριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Πρόκειται για τον αρχικό εκλογικό στόχο που είχε βάλει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, να αποκτήσουν δηλαδή οι δημοτικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφισματικό για τις κυβερνητικές επιλογές.

Αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό για να καταδείξει ότι οι εκλογές του Οκτώβρη έχουν εξαιρετικά έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να συμβάλει στο να "κοπούν τα φτερά" της κυβέρνησης, να δοθεί νέα πνοή στους λαϊκούς αγώνες. Θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην αρπαγή κοινωνικών κατακτήσεων, αν ενισχυθούν οι δυνάμεις που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την αποτροπή και ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Τα πράγματα είναι απλά για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα που δοκιμάζονται καθημερινά από την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Σημίτη πρέπει να πληρώσει και μάλιστα ακριβά για το πρόγραμμα επιτάχυνσης των πιο αντιλαϊκών και βάρβαρων μέτρων. Είναι ανάγκη την επομένη των εκλογών να μετράει λιγότερους κυβερνητικούς νομάρχες και δημάρχους.

Η ψήφος στις δημοτικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν μπορεί να χαραμιστεί "ελαφρά τη καρδία" στους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, ή στους συνεργαζόμενους του ΣΥΝ, γιατί απλούστατα καταλήγει στο "σεντούκι" της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ενισχύσει αυτούς που εμφανίζονται στα λόγια ότι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση (περίπτωση υποψηφίων της ΝΔ) οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε και την τετραετία που πέρασε, συνεργάστηκαν αρμονικά με την κυβέρνηση μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Ούτε τους νοσταλγούς του "καλού" ΠΑΣΟΚ της 8ετίας, που θέλει το ΔΗΚΚΙ.

Η επιβαλλόμενη απάντηση είναι η ψήφος στους αγωνιστικούς ενωτικούς συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Είναι η καλύτερη εγγύηση ότι την επομένη των εκλογών, οι εργαζόμενοι θα έχουν βρει ένα καλό στήριγμα στους αγώνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ