Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου-Σπάνια Ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944-1947"

Ηταν μια εκδήλωση ζωντανή, δυναμική, με πλούσιο προβληματισμό και πλήθος μηνυμάτων για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ηταν μια εκδήλωση όπως ταίριαζε σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που πρόσφερε τα πάντα σε ηρωισμό, θυσίες, ιδέες και οραματισμούς για μια άλλη Ελλάδα, της λευτεριάς, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, με ανοιχτούς ορίζοντες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου - Σπάνια ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944 - 1947", που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίθουσα "Λόγου και Τέχνης", στη "Στοά του Βιβλίου", παρουσία πλήθους κόσμου, πολιτικών αρχηγών και στελεχών κομμάτων, ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Για το βιβλίο μίλησαν: ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο εκδότης Αγγ. Σιδεράτος από τις εκδόσεις του οποίου - "Προσκήνιο" - κυκλοφορεί το βιβλίο και ο ο ιστορικός καθηγητής Π. Πετρίδης που επιμελήθηκε την έκδοση. Επίσης, παρέμβαση έκανε μετά τους κύριους ομιλητές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ έγινε και συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Την όλη διαδικασία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης.

Στην παρέμβασή του ο Αγγ. Σιδεράτος, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του ΚΚΕ για την ανεκτίμητη βοήθειά της και πολύτιμη συμπαράστασή της - όπως είπε χαρακτηριστικά - για να φτάσει το βιβλίο στα χέρια του αναγνώστη, σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη έκδοση την αφιερώνει στη γενιά του ΕΑΜ που πρόσφερε θησαυρό στην ελληνική ιστορία.

Ο καθηγητής Παύλος Πετρίδης με τη σειρά του και το επιστημονικό του κύρος εξήρε την αξία του βιβλίου και αναφερόμενος στην εποχή που αυτό καλύπτει με το υλικό του, είπε ότι ήταν μια εποχή που οι εχθροί του ΕΑΜικού κινήματος "δεν ήθελα μόνο να νικήσουν, αλλά και να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα να χαθεί ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας".

Σημαντικές ήταν οι παρουσίες στην εκδήλωση. Μεταξύ αυτών που διακρίναμε ήταν οι: Π. Κρητικός,α' αντιπρόεδρος της Βουλής. Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Απ. Τασούλας,βουλευτής του ΚΚΕ. Μουσταφά Μουσταφά,βουλευτής του ΣΥΝ. Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Στ. Βαμβέτσος, διευθυντής του "902 Αριστερά στα FM". Μ. Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μ. Μαϊλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μπ. Πρωτόπαππας και Π. Λαφαζάνης, στελέχη του ΣΥΝ.

Παρόντες ήταν και οι: Ε. Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής. Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ. Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ. Γ. Λεονταρίτης,γραμματέας της ΕΣΗΕΑ. Β. Δημόπουλος,μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Ο δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας και ο Β. Παπαχρήστος,εκφωνητής του Πολυτεχνείου.

Απ' τους ανθρώπους του πνεύματος παραβρέθηκαν, οι: Δ. Λιβιεράτος,συγγραφέας ιστορικός. Β. Πρότζας,καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι ηθοποιοί: Τ. Βανδής,Κ. Καζάκος,Λ. Καλλέργης,Αλ. Παϊζη και Αν. Βλάχος.Ο ζωγράφος Δ. Καραβάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ