Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο - προσφορά για τον τόπο

Οι παρεμβάσεις των Κ. Σκανδαλίδη, Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα

Σημαντική προσφορά στη μελέτη της ιστορίας αυτού του τόπου και στην προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και ουσιαστική πηγή άντλησης διδαγμάτων με σύγχρονο περιεχόμενο, χαρακτήρισαν το βιβλίο με τα ντοκουμέντα του ΕΑΜ ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, που πήραν το λόγο για να το παρουσιάσουν.

Ανεξάντλητος πλούτος γνώσης και ιδεών

Στην παρέμβασή του, ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: "Αυτή ειδικά η έκδοση, για την οποία χρειάζονται πολλά εύσημα σε όσους συντέλεσαν σ' αυτήν, βοηθά σ' αυτήν την αυστηρή γραμμή της ακριβούς καταγραφής, χωρίς τα σχόλια και χωρίς τις υπόλοιπες ερμηνείες, που θα μπορούσαν ίσως να τη συνοδεύουν... Περιδιαβάζοντας αυτά τα ντοκουμέντα, μπορεί κανείς να δει, πάνω στην πόλωση και το μίσος των "νικητών" απέναντι στους "ηττημένους", να χτίζεται το θεμέλιο ενός μονολιθικού κράτους, να μπολιάζεται η διχαστική λογική που οικοδόμησε το μεταπολεμικό μοντέλο της εξουσίας στη χώρα μας και τελικά να σημαδεύεται ανεξίτηλα η ίδια η δημοκρατία". Στη συνέχεια, ο ομιλητής, αφού εξήρε την ιστορική προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, κατέληξε: "Μόνο με σεβασμό μπορώ να σταθώ απέναντι σ' αυτήν τη σπάνια έκδοση, που αποτελεί αληθινή προσφορά για τον τόπο και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της".

Απαραίτητο υλικό για γνώση και ανάλυση της ιστορίας

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με τη σειρά του, σημείωσε για το βιβλίο: "Μιλάμε για ένα υλικό ιστορικής σημασίας, απαραίτητο για τη γνώση και την ανάλυση της ελληνικής ιστορίας. Σε άλλες περιόδους, η κατοχή αυτού του υλικού οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα κι εκείνον που το είχε και τον περίγυρό του".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην εποχή που καλύπτει το υλικό του βιβλίου και στους αγώνες του ΕΑΜ, εξήρε τη συμβολή του ΚΚΕ σε κείνο το μεγαλειώδες κίνημα και σημείωσε ότι πρόκειται για μια εποχή που είναι η μήτρα, που παράγει συνέχεια ιδέες, ιδανικά και οράματα. Δεν υπάρχει σήμερα σεβασμός στην ιστορία και δεν υπάρχει σωστή αξιοποίησή της.

Τέλος, έδωσε τη δική του ερμηνεία για την ήττα του ΕΑΜικού κινήματος, αναφερόμενος, ανάμεσα στα άλλα, και στη δήθεν συμφωνία Στάλιν - Τσώρτσιλ "για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής".

Σχολείο αντίστασης και πάλης

"Βιβλία σαν αυτό - είπε παίρνοντας το λόγο ο Δ. Τσοβόλας - αποτελούν σημαντική πηγή άντλησης καθάριας ιστορικής γνώσης γύρω από τις πραγματικές αιτίες του εμφυλίου σπαραγμού, απαλλαγμένης από τις στρεβλώσεις, όσων θέλησαν να υποτάξουν την ιστορική αλήθεια σε συγκυριακές σκοπιμότητες, για να εξάγουν συμπεράσματα κατά το δοκούν. Μπορεί ακόμη να είναι απάντηση σε όσους θέλουν να βάλουν στο συρτάρι της λήθης οράματα και αξίες, που ενέπνευσαν αυτό το λαό να γράψει το έπος της σύγχρονης ιστορίας του, το ΕΑΜ. Είναι, τέλος, μια μορφή αντίστασης στους απλούς υπαλλήλους της ιστορίας, που θέλουν να προεξοφλήσουν το μέλλον και την τύχη ενός λαού, συμψηφίζοντας την ιστορική κληρονομιά, με την προσαγωγή στη "νέα τάξη πραγμάτων", των ηγεμόνων του "ηλεκτρονικού μεσαίωνα"". Καταλήγοντας ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε: "Η αξία του βιβλίου έγκειται σε αυτό ακριβώς το γεγονός: Αναδεικνύει το στοιχειώδες καθήκον του λαού, απέναντι στην τύχη του, το παρελθόν του και το μέλλον του, να αντισταθεί. Την παράδοση δεν την ανέχεται η ιστορία των αγώνων του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας ενδιαφέρει το ζήτημα της ενεργού μνήμης (2024-04-19 00:00:00.0)
Ανοιχτό βιβλίο γνώσης και διδαχής για τους νέους (2021-10-23 00:00:00.0)
Το πολύπλευρο έργο του Β. Ρώτα (2009-02-07 00:00:00.0)
"Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου-Σπάνια Ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944-1947" (1998-06-25 00:00:00.0)
"Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου" (1998-06-24 00:00:00.0)
"Διευθέτηση", μερική απασχόληση, ΤΣΑ... (1998-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ