Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οπλο η έγκαιρη γνώση της αλήθειας

Την ανάγκη να γίνεται έγκαιρα γνωστή η αλήθεια, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε τις καταστάσεις, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Υστερα από 50 χρόνια βγαίνουν στη δημοσιότητα θαυμάσια ντοκουμέντα, που όπως είπαν και προηγούμενοι ομιλητές, δεν είναι μόνο ιστορικά. Περιέχουν και μηνύματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Η ευχή η δική μου είναι, η αλήθεια να λάμπει όσο γίνεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα. Να μην περιμένουμε να περνάνε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια για να γίνεται γνωστή. Γιατί οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, που έχουμε ανάγκη να τη μαθαίνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε τα πράγματα και να μην εκτιμάμε εκ των υστέρων και να λέμε "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα"".

Το Αρχείο του ΚΚΕ, η κατάστασή του και η αξιοποίησή του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήρε ακόμη μια φορά το λόγο, για να απαντήσει σε ερώτημα που διατυπώθηκε από το ακροατήριο, σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Αρχείο του ΚΚΕ και τις δυνατότητες αξιοποίησής του για τη διερεύνηση της Ιστορίας. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις εκδόσεις αρχειακού υλικού που πραγματοποιεί το ίδιο το Κόμμα (έκδοση επίσημων κειμένων κλπ.) παρουσίασε με λεπτομέρειες τη σημερινή κατάσταση του Αρχείου λέγοντας: "Τώρα, τι πρόβλημα έχουμε: μετά την πλημμύρα, η οποία ήταν μία φοβερή καταστροφή, έχουμε ξεκινήσει το έργο της πραγματικής διάσωσης του αρχείου, όχι πια από τη βροχή και τις ακαθαρσίες που είχε. Ο μεγάλος εχθρός είναι ο μύκητας. Μπορεί το Αρχείο να σώθηκε, αλλά αν δε γίνει μια επεξεργασία μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αρχείο να μείνει πρωτότυπο. Εχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να σας πω ότι είναι πενήντα εκατομμύρια σελίδες και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στα πέντε. Σελίδα σελίδα μπαίνει σε "μπάνιο" με το αντίστοιχο υγρό που μπορεί να αντιμετωπίσει τους μύκητες.

Οταν κάναμε μία σύσκεψη στην οποία ήρθαν εκπρόσωποι της ΕΕ - του Τμήματος Αρχείων, της ΟΥΝΕΣΚΟ, του υπουργείου κλπ, γύρισαν και είπαν: "κα Παπαρήγα είστε τρελοί εσείς οι κομμουνιστές. Πάτε να κάνετε ένα τόσο μεγάλο έργο, θέλετε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια και δέκα χρόνια δουλιάς. Είστε τρελοί. Φωτογραφίστε το και πετάχτε το". Απαντήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς. Δεν έχει κανένα δικαίωμα, σήμερα, η ΚΕ του ΚΚΕ να πάρει απόφαση να φωτογραφίσει και να το πετάξει. Θέλουμε να το διασώσουμε. Και το χαρτάκι εκείνο, το πρωτότυπο.

Από εκεί και πέρα ό,τι μπορούμε, ό,τι στεγνώνουμε, είμαστε διατεθειμένοι να το αξιοποιούμε. Μάλιστα δεν έχουμε αντίρρηση να συνεργαστούμε και με εκδοτικούς οίκους, διότι δεν μπορούμε και εμείς οικονομικά να το εκδώσουμε όλο. Αλλά, θέλουμε χέρια και χρήμα. Το προσπαθούμε. Δύο ορόφους του κτιρίου μας τους έχουμε διαθέσει σε χώρο διάσωσης του Αρχείου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ