Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ Δ. ΚΟΥΣΟΥΡΗ
Ερωτηματικά για το ρόλο της Αστυνομίας

Τεράστια ερωτηματικά προκύπτουν για το ρόλο της Αστυνομίας σχετικά με τη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή και των δύο φίλων του στο χώρο έξω από τα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για "ανοχή και συνέργεια ενός τμήματος της αστυνομίας" με τους "χρυσαυγίτες", αφήνοντας να εννοηθεί πως λειτούργησαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία".

Η θέση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένας αστυνομικός, ο Βασίλης Σωτηρίου ήταν παρών στον ξυλοδαρμό! Οπως έγινε χτες γνωστό, ο αστυφύλακας του Τμήματος Κυψέλης που υπηρετεί με απόσπαση στο Τμήμα Εξαρχείων, τη στιγμή του ξυλοδαρμού ήταν στο χώρο της καφετερίας, που ανήκει στη σύζυγό του. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε από τους ανωτέρους του γιατί δεν ανέφερε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που έχει βουίξει ο τόπος για τη στάση της Αστυνομίας, είπε ότι φοβήθηκε και αποσιώπησε το γεγονός. Αντί να αποτρέψει τους δράστες και πολύ περισσότερο αντί να τους κυνηγήσει, ως όφειλε, ειδοποίησε απλώς την Αμεση Δράση και το ΕΚΑΒ. Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε χτες στην ηγεσία του υπουργείου και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο,ο οποίος τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και διέταξε να κινηθεί αμέσως εναντίον του πειθαρχική διαδικασία.

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων είπαν πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι "έγινε υπόδειξη από συγκεκριμένο χώρο" για να χτυπηθεί ο Δ. Κουσουρής, ενώ κατονόμασαν τον Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο, γνωστό στέλεχος της "Χρυσής Αυγής" με το ψευδώνυμο "Περίανδρος",ως επικεφαλής αυτών που ξυλοκόπησαν βάναυσα τον άτυχο φοιτητή.

Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ο Δ. Κουσουρής πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών έξω από τα εξεταστικά κέντρα, όπου δεν υπήρχαν ούτε "χρυσαυγίτες", ούτε οι γνωστοί "αγανακτισμένοι πολίτες", παρά μονάχα αστυνομικοί. Ανέφερε, επίσης, πως τη μέρα που δικάζονταν οι συλληφθέντες για την αλληλεγγύη τους στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, στον ίδιο χώρο υπήρχε δίκη "χρυσαυγιτών" και ότι εντοπίστηκε από τους δικηγόρους των εκπαιδευτικών, οι "χρυσαυγίτες" να μιλούν με αστυνομικούς και μάλιστα να τους εκφωνούν με τα μικρά τους ονόματα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τα γεγονότα που ακολούθησαν κατά τη δολοφονική επίθεση των "χρυσαυγιτών" εναντίον του Δ. Κουσουρή. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε, επίσης, ότι επιλεκτικά χτύπησαν τον Δ. Κουσουρή και είχαν στόχο να τον δολοφονήσουν.

Ο δικηγόρος Γ. Ραχιώτης κατονόμασε τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ότι ήταν επικεφαλής της ομάδας των "χρυσαυγιτών" που ξυλοκόπησε άγρια τον Δ. Κουσουρή και ότι η ομάδα αυτή αποτελούνταν από 9 - 12 ακροδεξιούς, οι οποίοι βρίσκονταν από το πρωί στο χώρο των δικαστηρίων. Η αναγνώριση έγινε από τον Γ. Καραπατσώλη, όταν του έδειξαν φωτογραφία της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", όπου απεικονίζονταν ο Α. Ανδρουτσόπουλος δίπλα στο βουλευτή της ΝΔ Μιχαλολιάκο.

Ευθύνες στις αστυνομικές αρχές καταλόγισε ο δικηγόρος Γ. Ραχιώτης και για το ότι δεν έχει εντοπιστεί και να ανακριθεί ο Α. Ανδρουτσόπουλος, παρόλο που καταγγέλθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση. Από την πλευρά της Αστυνομίας έγινε γνωστό ότι ο Α. Ανδρουτσόπουλος αναζητείται από την προηγούμενη βδομάδα, αφού η Αστυνομία είχε γίνει αποδέκτης διαφόρων ανώνυμων καταγγελιών, τόσο για αυτόν όσο και για άλλα πρόσωπα. Ο Α. Ανδρουτσόπουλος αναζητήθηκε στο σπίτι του στην Αθήνα όσο και στην Κυπαρισσία.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στις 2 Ιουλίου διαδήλωση αλληλεγγύης, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και την ημερομηνία διεξαγωγής ανάλογης συναυλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ