Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στόχος η περιχαράκωση και ο αποκλεισμός δημοσιογράφων

Επιστολή στο "Ρ" του προέδρου της ΕΣΗΕΑ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απασχόλησε, χτες, σε μια έντονη συνεδρίασή του, το νομοσχέδιο "για την αναγνώριση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος" που αποκάλυψε ο "Ρ". Δεν έγινε ολοκληρωμένη συζήτηση και, βεβαίως, το θέμα παραμένει ανοιχτό για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Με χτεσινή επιστολή του προς το "Ριζοσπάστη" ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρ. Μανωλάκος, υπερθεματίζει για το νομοσχέδιο. Αποφεύγει, ωστόσο, να αναφερθεί στην ουσία, στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου - αδυνατώντας προφανώς να διαψεύσει τα αδιάψευστα - και, απλώς, προβάλλει την ανάγκη "κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος". Ομως, η προστασία του επαγγέλματος για την απρόσκοπτη άσκηση της δημοσιογραφικής λειτουργίας δεν έχει καμιά σχέση με τα προβλεπόμενα στο υπόψη νομοσχέδιο. Αντίθετα, τυχόν, εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου, θα οδηγούσε στην περιχαράκωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εμποδίζοντας, ταυτόχρονα - όπως, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει - εκατοντάδες και χιλιάδες άλλους επαγγελματίες δημοσιογράφους να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλιά τους, με την επίκληση από τις δημόσιες αρχές της έλλειψης εθνικής ταυτότητας (μη αναγνώριση).

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αντίθετα, υποστηρίζει πως... "Το δημοσιογραφικό επάγγελμα παύει να είναι "αμπέλι ξέφραγο", ενώ συγχρόνως διασφαλίζονται όλα τα κάθε φύσης δικαιώματα και πριν από όλα το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των πραγματικών επαγγελματιών δημοσιογράφων, αποφεύγεται ο υφέρπων κίνδυνος νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα μετέτρεπαν τους δημοσιογράφους σε δημόσιους υπαλλήλους και διατηρείται στο ακέραιο ο χαρακτήρας του δημοσιογράφου, ως ελεύθερου πνευματικού δημιουργού".

Ομως, οι αποκαλύψεις του "Ρ" επιβεβαιώνονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που μας κοινοποίησε χτες ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Κι αυτό, αφού στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται, εκτός των άλλων, και τα παρακάτω:

"Η ιδιότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου πιστοποιείται με την κατοχή επαγγελματικής ταυτότητας που χορηγείται από Επιτροπή... Η Επιτροπή καθορίζει κάθε φορά το είδος των σπουδών και τη διάρκεια της άσκησης που απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστατικά των επαγγελματικών ενώσεων.

Η Επιτροπή είναι επταμελής και αποτελείται από τους προέδρους ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους των οργανώσεων ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - μελών της ΠΟΕΣΥ, καθώς και από τον πρόεδρο ή το νόμιμο αναπληρωτή του ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών" (βάζουν και τους εκπροσώπους των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοκαναλαρχών να αποφασίζουν ποιος θα κρίνεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος...)!

Παρακάτω, στο άρθρο 3 ορίζεται ότι: "Η Επιτροπή αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της..." και συνεχίζει, στο άρθρο 5: "Η αναγνώριση της ιδιότητας του επαγγελματία δημοσιογράφου με απόφαση της Επιτροπής δεσμεύει τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν κάθε είδους διευκόλυνση για την ακώλυτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".

Ετσι, οι εκατοντάδες νέοι και άλλοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, που δε θα έχουν την "εθνική ταυτότητα", ουσιαστικά, δε θα μπορούν να κάνουν τη δουλιά τους ως δημοσιογράφοι. Κι αυτό γιατί δίνεται πάτημα στις δημόσιες αρχές να μην τους αναγνωρίζουν ως επαγγελματίες δημοσιογράφους και, βεβαίως, να μην τους επιτρέπουν να κάνουν απρόσκοπτα τη δημοσιογραφική δουλιά τους. Ενώ, μέχρι τώρα, αδιακρίτως, όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν ίδια δικαιώματα στην άσκηση του δημοσιογραφικού τους επαγγέλματος και, βεβαίως, οι δημόσιες αρχές οφείλουν να διευκολύνουν το έργο τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ