Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Κανόνας οι προβοκάτσιες και ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (22 - 26 του Ιούνη) στο Στρασβούργο η 17η Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη Σύνοδο συζητήθηκε και η Εκθεση Δράσης του Γραφείου του Συμβουλίου. Παρεμβαίνοντας σ' αυτή τη συζήτηση ο Στρατής Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

"Θα ήθελα κατ' αρχήν να μιλήσω για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ακίμ Μπιρντάλ. Η αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν, κατά τη γνώμη μου, ανεπαρκής, παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες με τρόπο εξαιρετικά θαρραλέο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δημοκρατία στην Τουρκία. Για αυτή του τη δράση κατηγορήθηκε επανειλημμένα - και από Τούρκους βουλευτές μέλη της Συνέλευσή μας - ότι ανήκει στο ΡΚΚ. Θα έπρεπε λοιπόν το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει αντιδράσει πιο καθαρά και έντονα.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά το τροχαίο ατύχημα στο Σουσουρλούκ της Τουρκίας, όπου ένας αρχηγός της τουρκικής μαφίας, ένας αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας και ένας βουλευτής της κυρίας Τσιλέρ, βρέθηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο συνοδευόμενοι από μία πόρνη και ότι έπειτα από σχετική έρευνα που έγινε στην Τουρκία, ο γενικός Επιθεωρητής, υπεύθυνος για την έρευνα, σημειώνει στην έκθεσή του την ύπαρξη "ταγμάτων θανάτου", που έχουν ως αποστολή την εκτέλεση αντιτιθέμενων στο σημερινό καθεστώς της Τουρκίας. Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιο "τάγμα" είχε αναλάβει την εκτέλεση του Ακίμ Μπιρντάλ.

Ευτυχώς δεν υπέκυψε στις έξι σφαίρες που δέχτηκε. Επέζησε. Η υγεία του βελτιώνεται και συνεχίζει τον αγώνα του. Εμαθα ότι θα του απονεμηθεί ένα βραβείο - σ' αυτόν και την οργάνωσή του - από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι θετικό, θεωρώ όμως ότι μια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να μεταβεί στην Τουρκία και σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Τουρκική Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να μελετήσει επιτόπου την κατάσταση.

Ερχομαι σ' ένα άλλο επίκαιρο ζήτημα. Πρόκειται για την Οικονομική κι Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) που προωθείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο όνομα της οποίας εφαρμόζεται μια οικονομική, κοινωνική και σχετική με τα δικαιώματα του ανθρώπου, ολοένα και πιο σκληρή για τα λαϊκά στρώματα, πολιτική. Για την επίτευξη αυτής της Ενωσης, επιβάλλουν στους εργαζόμενους των χωρών μας όλο και περισσότερες θυσίες, χωρίς ωστόσο να τους λένε τι θα ωφεληθούν απ' αυτή την ΟΝΕ. Είναι σίγουρο ότι κι αν ακόμη την πετύχουν, θα ζητήσουν και θα επιβάλουν νέες, μεγαλύτερες θυσίες στους εργαζόμενους, δήθεν "για να μη χαθεί ό,τι κερδήθηκε με τόσες θυσίες". Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας απασχολήσει ιδιαίτερα, ως Συμβούλιο της Ευρώπης, που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, είναι ότι για να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική οι κυβερνήσεις των χωρών μας, επιτίθενται στις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κοινωνικές καταχτήσεις, στα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα και οι συνθήκες εργασίας, το οχτάωρο, τα ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ. Ολα αυτά αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται, αν δεν καταργούνται. Επιστρέφουμε δεκαετίες πίσω. Ολες οι καταχτήσεις που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στον αιώνα μας αμφισβητούνται, απειλούνται άμεσα.

Και για να περάσει αυτή η πολιτική, οι κυβερνήσεις των χωρών μας καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις δυνάμεις καταστολής. Για του λόγου το ασφαλές, επικαλούμαι το παράδειγμα της χώρας μου, αλλά ξέρω ότι το ίδιο συμβαίνει και σ' άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στις Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία κ.ά. Οι δυνάμεις καταστολής ρίχνονται με όλο και αγριότερο τρόπο σε όσους διαδηλώνουν ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Τις τελευταίες βδομάδες βρεθήκαμε στην Ελλάδα μπροστά σε σχεδόν φασιστική, ναζιστική χρήση αυτών των δυνάμεων. Συμμετείχα προσωπικά σε λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που προωθεί η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Τρόμαξα μπροστά στην αγριότητα αυτών των δυνάμεων καταστολής.

Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι η προβοκάτσια και ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός έγιναν κανόνας. Οι κουκουλοφόροι δρουν ανενόχλητοι, ασύλληπτοι από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ οι δίκες εναντίον διαδηλωτών πολλαπλασιάζονται. Αστυνομικοί αποκαλύπτονται κάτω από τις κουκούλες. Παρακρατικές, φασιστικές οργανώσεις δρουν μέσα στην Αστυνομία και παράλληλα μ' αυτήν. Τα θύματά τους πολλαπλασιάζονται.

Είναι γεγονότα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, αφού γενικεύονται σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει για κάθε άνθρωπο. Ζητώ λοιπόν από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ν' ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα στην επόμενη σύνοδό της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ