Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι αθλιότητας για τη διεύρυνση

Ποιοι συμμετέχουν και τι συζητείται στο Οικονομικό Φόρουμ στο Σάλτσμπουργκ

Ενα άθλιο παζάρι με θύματα τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τους εργαζόμενους σ' αυτές έχει στηθεί αυτές τις μέρες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ακούει στο όνομα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και γίνεται στα πρότυπα της ετήσιας συνάντησης του Νταβός, όπου συναντιούνται επιχειρηματίες και πολιτικοί απ' όλες τις χώρες του κόσμου, για να κλείσουν "δουλιές" και να συζητήσουν πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχέδια της "παγκοσμιοποίησης" και της "νέας τάξης".

Σ' αυτό το Φόρουμ παίρνουν μέρος πάνω από 1.200 πολιτικοί και επιχειρηματίες, μεταξύ τους ορισμένοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί κυβερνήσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως αυτών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της Δυτικής Ευρώπης.

Απ' την πλευρά τους οι πολιτικοί δίνουν εξετάσεις υποτέλειας και "προσαρμογής" στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και τις επιταγές των Βρυξελλών, προκειμένου να πείσουν τους "εξεταστές" τους ότι το "κλίμα" σ' αυτές τις χώρες είναι ιδανικό για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Απ' την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Τσεχίας, ο οποίος, για να κερδίσει την εύνοια των συνομιλητών του, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη χώρα του, σημειώνοντας ότι το θετικότερο στοιχείο είναι η μείωση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών, που έχουν πάρει το λόγο, απ' την άλλη πλευρά, εμφανίζονται περισσότερο σαν εκπρόσωποι φιλανθρωπικών σωματείων αν και όπως είναι γνωστό έχουν πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου εισβολή σ' αυτές τις χώρες, λεηλατώντας την παραγωγική βάση, οδηγώντας εκατομμύρια εργαζόμενους σε καθεστώς εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτοί, οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, οι ορκισμένοι "εχθροί" του κράτους, ζητούν από τους πολιτικούς εκπροσώπους των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να πάρουν μέτρα για την ενίσχυση του κράτους! Ο κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεών τους είναι η απαίτηση για την έντονη κρατική παρέμβαση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το περιβάλλον και οι προϋποθέσεις για την αύξηση των κερδών τους και την απαλλαγή τους από τη φορολογία.

Οσον αφορά στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων χωρών - μελών, αυτοί επισημαίνουν την ανάγκη της πολιτικής προσαρμογής των υποψήφιων χωρών.

Η Γαλλία τάσσεται σαφώς υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, έχει όμως την άποψη ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε "σοκ αποσταθεροποίησης" και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να έχουν τον κατάλληλο χρόνο, ώστε να προετοιμάσουν καλά την υποψηφιότητά τους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Πιερ Μοσκοβισί, παρεμβαίνοντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ που γίνεται στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Γάλλος αξιωματούχος επισήμανε τον "πολύ φιλόδοξο, ιστορικό χαρακτήρα", τον οποίο έχει αυτή η ενταξιακή διαδικασία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εναπομείναντα σοβαρά εμπόδια.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τη στιγμή που κάθε υποψήφιο κράτος ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ "κληρονομεί" όλα τα κοινοτικά κεκτημένα, αλλά και εκπληρώνει όλους τους όρους της ένταξης, και καταλήγοντας δήλωσε ότι ακριβώς γι' αυτό καλό θα ήταν για μερικά από αυτά τα κράτη να ίσχυε μία μεταβατική περίοδος πριν να ενταχθούν πλήρως στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ