Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Ναυάγησαν οι συνομιλίες εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Νέες προσπάθειες συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους στασιαστές του στρατού ανέλαβε, χθες, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Γουινέα Μπισάου, οι οποίες, όμως, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των σφοδρών συγκρούσεων, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στις περιμετρικές πόλεις. Παρ' όλα αυτά, τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες δε δείχνουν διατεθειμένοι να διακόψουν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών της Γουινέα Μπισάου, που είναι αποφασισμένοι να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των στασιαστών.

Είχαν, ήδη, αρχίσει οι συνομιλίες ανάμεσα στον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου Μαλάμ Μπακάι Σάνχα και εκπροσώπους του ηγέτη των στασιαστών, στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε στην πόλη Νόμα, 30 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, όταν οι δυνάμεις των στασιαστών εξαπέλυσαν βροχή από όλμους κατά θέσεων κυβερνητικών δυνάμεων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε διακοπή των συνομιλιών, που διεξάγονταν με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Η ενέργεια των στασιαστών ήρθε ως απάντηση στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν, χθες τα ξημερώματα, τα κυβερνητικά στρατεύματα με τη βοήθεια των Σενεγαλέζων συμμάχων τους ενάντια στις θέσεις των στασιαστών κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπισάου. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Πορτογαλέζος πρέσβης Φραντσίσκο Ενρίκες ντα Σίλβα μιλώντας στο πορτογαλέζικο σταθμό RDP - Africa. Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι επικεφαλής της Καθολικής, της Μουσουλμανικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας βρίσκονται, ήδη, στο δρόμο προς τη Νόμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να φθάνουν στη Γουινέα Μπισάου με διάφορα μέσα, ανθρωπιστικές ομάδες και οργανώσεις. Στην πόλη Αμπού είναι το κέντρο επιχειρήσεων της πορτογαλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Ιατρική Υποστήριξη, η οποία προσπαθεί να περιθάλψει τους, περίπου, 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονται, ήδη, εκεί, ενώ καθημερινά φθάνουν εκατοντάδες. Στην περίμετρο της Μπισάου προσπαθεί να μοιράσει τρόφιμα και φάρμακα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων στην περιοχή είναι 10.000 και αναμένει επιπλέον προσωπικό για να στείλει βοήθεια και σε άλλες πόλεις. Από την πλευρά της, η Διαρκής Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις κεντρικές πόλεις Καντσούγκα, Μάνσοα και Μπαφάτα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται, περίπου, 250.000 πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ