Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τέλος καλό... για τον Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Καμία έκπληξη δε σημειώθηκε, παρά τις "κραυγές αγωνίας" στις οποίες είχαν επιδοθεί πολιτικοί και ΜΜΕ για την έκβαση της ψηφοφορίας στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Αργά το βράδυ της Τρίτης τα μέλη της Βουλής ενέκριναν - όπως αναμενόταν - με μεγάλη πλειοψηφία τη διεύρυνση βάζοντας τέρμα στα σενάρια περί εκλογολογίας και αδυναμίας της κυβέρνησης. Με ψήφους 310 υπέρ έναντι 79 κατά, η ιταλική Βουλή επικύρωσε τη συνθήκη, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία - όπως είχε χαρακτηριστεί - της οποίας το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διακυβεύσει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι (;).

Χέρι βοηθείας στην ψηφοφορία, για την εισδοχή στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας των Ουγγαρίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας και Πολωνίας, έδωσε η "Δημοκρατική Ενωση" (UDR) του πρώην Προέδρου Φραντσέσκο Κοσίγκα.Οι ψήφοι των βουλευτών της UDR ισοστάθμισαν τις αρνητικές ψήφους του εταίρου της κυβέρνησης Πρόντι - ο οποίος στηρίζει την κεντροαριστερή κυβέρνηση, που στερείται της απολύτου πλειοψηφίας - του κόμματος της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", το οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει τη συνθήκη διεύρυνσης, μία θέση που είχε προκαλέσει πανικό στις τάξεις της κυβέρνησης, άγνωστο γιατί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί υπέρ.

Ο Κοσίγκα, του οποίου το κόμμα έδωσε τη λύση στην κρίση, έσπευσε χτες να δηλώσει ότι δεν πρόκειται άλλη φορά να βοηθήσει την κυβέρνηση συνασπισμού. "Ηταν η τελευταία φορά που υποστηρίξαμε την κυβέρνηση και το πράξαμε για διεθνείς λόγους", είπε ο Κοσίγκα μιλώντας στην τηλεόραση του "Ρόιτερ". Ο Κοσίγκα πρόσθεσε ότι δε βλέπει πιθανή μία κυβερνητική κρίση στο άμεσο μέλλον, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Πρόντι δε θα εξαντλήσει τη θητεία της, καθώς οι επόμενες δύο μεγάλες δοκιμασίες για την κυβέρνηση θα είναι οι ψηφοφορίες για την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών σχολών και την ανανέωση του ενοικίου ορισμένων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, που είναι αμφίβολες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ