Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα

Μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση του ΟΣΕ και την εφαρμογή "εργασιακού μεσαίωνα", η χτεσινή καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

Σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, με σκοπό να ματαιώσουν τα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα του ΟΣΕ και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, έστειλαν χτες οι σιδηροδρομικοί, με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία και τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), για ν' αποφασίσει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά την αδιάλλακτη στάση κυβέρνησης και διοίκησης στην εφαρμογή του "επιχειρησιακού σχεδίου" συρρίκνωσης και ξεπουλήματος του ΟΣΕ, καθώς και στην εφαρμογή των μεσαιωνικών κανονισμών εργασίας, που έχει έτοιμους η διοίκηση του ΟΣΕ. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ θα προτείνουν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι απεργοί της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣ Ν. Κούκος,μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο αγώνας των σιδηροδρομικών είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί για να μην εκχωρηθεί ο ΟΣΕ "στα οργανωμένα συμφέροντα" και για να μην περάσουν οι νέοι κανονισμοί εργασίας. Και πρόσθεσε ότι οι σιδηροδρομικοί αγωνίζονται για ένα σιδηρόδρομο σύγχρονο, μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Ο Λ. Μόσχος,γγ της ΠΟΣ, υπογράμμισε ότι το "επιχειρησιακό σχέδιο" συρρικνώνει το δίκτυο από τα 2.500 στα 700 χιλιόμετρα και ότι οι σιδηροδρομικοί πρέπει όλοι μαζί ν' αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, οι ίδιοι αλλά και ο σιδηρόδρομος.

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ και στέλεχος της ΔΕΣΚ(υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), κατήγγειλε ότι η κυβερνητική πολιτική για τον ΟΣΕ, εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Επισήμανε ότι οι σιδηροδρομικοί πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική ενωμένοι και σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που πλήττονται το ίδιο απ' αυτή την πολιτική. Υπογράμμισε την ανάγκη απόσυρσης τόσο του "επιχειρηματικού σχεδίου" όσο και των αντεργατικών κανονισμών εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Κατήγγειλε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και κάλεσε τους σιδηροδρομικούς να συντονίσουν τη δράση τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να μην επιτρέψουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβέρνηση το "διαίρει και βασίλευε" και να αντιδράσουν ενωμένοι, γιατί τότε η πάλη τους θα είναι αποτελεσματική.

Μετά τις ομιλίες, οι απεργοί σιδηροδρομικοί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, προς το υπουργείο Μεταφορών. Η πορεία ήταν μαζική και δυναμική, ενώ με τα συνθήματά τους οι απεργοί κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική, διαδηλώνοντας παράλληλα την αγωνιστική τους διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το προεδρείο της ΠΟΣ συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη.Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε στους συγκεντρωμένους, ότι στο αίτημα να αποσυρθεί το "επιχειρησιακό σχέδιο", ο υπουργός απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική θα εφαρμοστεί, ενώ όσον αφορά τους αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας, αρνήθηκε κάθε παρέμβαση, παραπέμποντάς τους στη διοίκηση του ΟΣΕ.

Στη συνέχεια οι σιδηροδρομικοί ξεκίνησαν την πορεία τους για το υπουργείο Εργασίας, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τα Σωματεία της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμβολική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στο νέο επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης, προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κ. Αβραμόπουλος,μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ο Παν. Γιούσιος,μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, επισήμανε ότι είναι ανάγκη να ενταθεί από δω και μπρος η αγωνιστική διάθεση που έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα και να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα με πιο επιθετικά χαρακτηριστικά.

Στη Λάρισα

Οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας πραγματοποίησαν χτες το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Νομαρχία. Στους συγκεντρωμένους απεργούς μίλησαν οι συνδικαλιστές Κ. Σοφός και Θ. Βασιλείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορηματικό «Οχι» στο σχέδιο για τον ΟΣΕ (2009-06-26 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα (2008-09-17 00:00:00.0)
Ολοι στην αυριανή απεργία! (2005-02-09 00:00:00.0)
«Δικαστικό φρένο» στις απεργίες των σιδηροδρομικών (2000-03-07 00:00:00.0)
Αντιδρούν δυναμικά στη διάλυση (1998-11-24 00:00:00.0)
Κλείνει και το θεσσαλικό δίκτυο (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ