Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέφος και ζέστη "πνίγουν" την Αθήνα

Ιδιες συνθήκες προβλέπονται και για σήμερα. Ετοιμότητα δηλώνει το υπουργείο Υγείας και δίνει οδηγίες για την προφύλαξη από τις υψηλές θερμοκρασίες

Την ίδια ώρα που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος σκιαμαχούν, νέφος και υψηλές θερμοκρασίες κάνουν αβίωτη τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, το νέφος υπενθυμίζει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι αποτελεί το μοναδικό έπαθλο της κοκορομαχίας τους, αφού η αύξησή του οφείλεται στο ανύπαρκτο έργο τους για την καταπολέμησή του.

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου σημείωνε όλο το πρωί υψηλές τιμές. Η μεγαλύτερη τιμή μετρήθηκε στις 11 π.μ. στην Πατησίων, όταν ο ρύπος έφτασε στα 374 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200.Το μεσημέρι, τη σκυτάλη πήρε ο ρύπος του όζοντος που έφτασε στην οδό Αθηνάς στα 197 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.Αξίζει να πούμε ότι προχτές το πρωί το όζον έπιασε στη Λυκόβρυση τα 330 μικρογραμμάρια, δηλαδή 30 μόλις μικρογραμμάρια κάτω από το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, σημειώνοντας φετινό ρεκόρ.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας για θερμοκρασίες που θα φτάσουν και πάλι στους 37 βαθμούς Κελσίου, προδιαγράφει μια ακόμη μαρτυρική μέρα για τους κατοίκους της Αθήνας.

Μολονότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία, εντούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δηλώνει ότι τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση θερμοπληξιών και άλλων περιστατικών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τον Ιούλη και τον Αύγουστο, με τις άδειες.

Το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δίνουν γενικές οδηγίες προφύλαξης για τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ειδικότερα συνιστούν: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αναζήτηση σκιερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει υψηλή θερμοκρασία, πολλή υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Αφθονα υγρά με τη μορφή του πόσιμου νερού, αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών, κατά προτίμηση φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών ουσιών. Συχνά ντους. Ελαφρύ ντύσιμο των νεογνών, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και χορήγηση υγρών μαζί με το γάλα. Τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου,που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Επίσης, προσοχή χρειάζονται τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

Ως μέτρα πρώτης βοήθειας, πριν τη μεταφορά του πάσχοντος σε Νοσοκομείο, συνιστάται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με πλήρη έκδυση από τα ρούχα, η τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και τους βουβώνες και η εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ