Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Χωρίς μελέτες τα έργα!

Ολοκληρώνεται σήμερα το συμπόσιο του ΤΕΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την "επόμενη μέρα" για την Αθήνα

Τα ομαδικά πυρά εκπροσώπων φορέων, αλλά και απλών πολιτών, δέχτηκε και ο φάκελος υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς του 2004 και κατά τη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης μέρας του συμποσίου, που διοργανώνει το ΤΕΕ, με θέμα: "Ενα όραμα για την Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη: Η επόμενη μέρα". Οπως αποδεικνύεται, ο φάκελος διακρίνεται από προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικών στόχων, ενώ καμία από τις χωροθετήσεις των έργων δεν έχει τεκμηριωθεί από περιβαλλοντικές μελέτες!

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η τοποθέτηση της Θ. Κελαϊδή,πρώην διευθύντριας της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία τόνισε ότι, αν είχαν γίνει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα είχε επιλεγεί άλλη θέση για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Σκοπός ενός τέτοιου έργου, πρόσθεσε η ίδια, θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση μιας περιοχής και όχι να χτιστεί και να καταστραφεί το δάσος.

Αρκετοί από τους ομιλητές, όπως ο πολεοδόμος Κ. Διαμαντόπουλος,ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης περιοχών του Μενιδίου, τόνισαν ότι η περιοχή αυτή δε χρειάζεται μια νέα πόλη με πενταώροφα και εξαώροφα κτίρια. Αντίθετα, χρειάζεται την ελεύθερη αυτή ζώνη σαν ανάσα για τον πολεοδομικό ιστό.

Πολλοί επίσης από τους ομιλητές πρότειναν να διασπαρεί το Ολυμπιακό Χωριό και στις 13 θέσεις, οι οποίες μελετήθηκαν πριν από την κατάρτιση του φακέλου. Κάτι που θα οδηγούσε και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην αναβάθμιση περισσοτέρων περιοχών της Αττικής.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι - όπως ομολόγησε ένας από τους συντάκτες του φακέλου υποψηφιότητας, ο Π. Συνοδινός - για την περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού δεν υπήρχαν πριν από λίγο καιρό ούτε καν τοπογραφικά διαγράμματα!

Επίσης, για το Ολυμπιακό Χωριό δεν υπάρχει ούτε χρηματοδοτικό πλάνο, κάτι που αφήνει ανοιχτό το πεδίο στους ιδιώτες να εφαρμόσουν οτιδήποτε με μοναδικό κριτήριο το προσωπικό τους κέρδος. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά μελέτη για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής με την πόλη και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το συμπόσιο θα συνεχιστεί και σήμερα με θέμα τα κυκλοφοριακά δίκτυα (το πρωί), παρεμβάσεις εκπροσώπων των κομμάτων και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (το απόγευμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ