Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παχιά λόγια για την επώνυμη φοροδιαφυγή

Κακόγουστες κυβερνητικές δηλώσεις, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

Η άνοδος του θερμόμετρου των λαϊκών αγώνων οδήγησε και πάλι το υπουργείο Οικονομικών να ανασύρει από το οπλοστάσιό του, την προσπάθεια... πάταξης της επώνυμης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα κακέκτυπο παρόμοιων κυβερνητικών ελιγμών από το παρελθόν και στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων, περί δήθεν προσανατολισμού της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή. Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπαντωνίου διάλεξε τη χτεσινή μέρα - μέρα δημοσιοποίησης του αντιλαϊκού και αντιδραστικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις - για να κάνει λόγο για την πάταξη της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου.

Στις δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη με παράγοντες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης κατά της επώνυμης φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής ομάδας, που θα λειτουργεί μέσα στο ΣΔΟΕ με αποκλειστική δραστηριότητα την... επώνυμη φοροδιαφυγή στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου η πάταξη της επώνυμης φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθεί σαν υπόδειγμα για όλη την ελληνική κοινωνία και θα αποδειχθεί ότι η σημερινή πολιτική εξουσία δεν έχει κανέναν να φοβάται...

Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες του ΣΔΟΕ η ομάδα κρούσης έχει ήδη πιάσει δουλιά και αυτή τη στιγμή ελέγχουν τις φορολογικές υποθέσεις 10 επώνυμων στην Αθήνα και 5 επώνυμων στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, βρισκόμαστε μπροστά σε κακόγουστη φάρσα, αφού το φορολογικό σύστημα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα παρέχει στο κεφάλαιο ποικιλόμορφες περιπτώσεις και δυνατότητες επίσημης φοροδιαφυγής. Αλλωστε, ο... κυνηγός επώνυμων φοροφυγάδων, μόλις πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία απαλλάσσει από τη φορολογία τούς κατόχους ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης των δύο χρόνων. Πρόκειται για χαριστική πράξη προς όφελος των τραπεζιτών και των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, που λυμαίνονται το δημόσιο χρέος. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι οι υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων που αφορούν το 1997, "θάφτηκαν" με τις πιο επίσημες τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ