Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "σφυρί" και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας

Εγινε χτες η γενική συνέλευση των μετόχων της Αγροτικής Τράπεζας

Σειρά στη λίστα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών που οδεύουν προς ξεπούλημα, έχει τώρα η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), οι διαδικασίες πώλησης της οποίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιούλη. Αυτό ανακοίνωσε ο Πέτρος Λάμπρου,διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), που είναι μητρική της ΤΚΕ, κατά την ομιλία του στη χτεσινή ετήσια γενικής συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Αναφερόμενος στην ΤΚΕ, ο διοικητής είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας να επαναληφθεί κατά το τρέχον έτος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά "με την αποτίμηση της ΤΚΕ από την Arthur Andersen και την προκήρυξη που θα ακολουθήσει", θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώλησή της μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΚΕ, πέρσι, είχε κριθεί άγονος καθώς η μοναδική προσφορά που είχε καταθέσει η Εγνατία Τράπεζα προέβλεπε εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα (6,8 δισ. δρχ.). Ως ένας από τους λόγους που είχε οδηγήσει τότε σε αποτυχία το διαγωνισμό, είχε αναφερθεί και η δικαστική εκκρεμότητα, που διατηρεί με συνεχείς αγωγές, η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη(παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας). Η υπόθεση πρόσφατα παραπέμφθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ενδιαφέρον, πάντως, για την αγορά της ΤΚΕ φέρονται να εκδηλώνουν μέχρι στιγμής, ο όμιλος Aspis, η Εγνατία Τράπεζα, η Eurobank και στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών του ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως.

Αναφερόμενος στην πορεία της Αγροτικής Τράπεζας, ο Π. Λάμπρου δεν μπόρεσε να κρύψει την παραπέρα συρρίκνωσή της, η οποία στην πραγματικότητα υπαγορεύεται από την πολιτική υποβάθμισης που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Τράπεζας, αν και πέρσι παρουσίασε οικονομικό αποτέλεσμα 22,5 δισ. δρχ. (έναντι αρνητικού αποτελέσματος 43,2 δισ. δρχ. το 1996) και ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 33,5%, δεν εμφάνισε κέρδη. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι έγινε παραπέρα μείωση των λειτουργικών δαπανών, γεγονός που συνδυάστηκε με την παραπέρα μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών της τράπεζας.

Τέλος, ενώ στη συνέλευση οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την επικείμενη είσοδο της τράπεζας στο Χρηματιστήριο (μέσω του οποίου σαφώς και θα παραδοθεί σε ιδιώτες μέρος των μετοχών της), απέφυγαν να πουν, έστω και μία λέξη, για την τύχη που θα έχουν τα χρέη των κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ