Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωνάζει ο κλέφτης...

ωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης", είναι ο τίτλος της νέας χιουμοριστικής και ταυτόχρονα θλιβερής ιστορίας, οι δοκιμές της οποίας συνεχίζονται πυρετωδώς και "σύντομα" θα δούμε στους δέκτες μας. Οι συντελεστές της αστείας αυτής "παράστασης", όπου το χιούμορ μετατρέπεται σε οργή, είναι όλα τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά και η ΕΡΤ. Αυτές τις μέρες όλα τα κανάλια διαφημίζουν τη "διακαναλική έρευνα", υποσχόμενα να καταδείξουν "τους ενόχους" από τη "νομή" των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Για ποια δικαιώματα μιλούν; Γι' αυτά που δεν αποδίδουν, όπως υποχρεούνται από το νόμο 2121/93;

* * *

Ανέκαθεν ο Ελληνας δημιουργός έβλεπε τους "νόμιμους" εμπόρους και "πειρατές" να λυμαίνονται τους καρπούς από την εκμετάλλευση του έργου του, υποχρεωμένος ο ίδιος να υπογράφει "λεόντειες" συμβάσεις παραχώρησης των πνευματικών και συγγενικών του δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα, οι παντός είδους εκμεταλλευτές του να πλουτίζουν, ενώ ο καλλιτέχνης να "πεθαίνει στην ψάθα". Οταν, πριν από πέντε χρόνια, ψηφίστηκε ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ο καλλιτέχνης ήλπιζε πως με την εφαρμογή του θα δικαιωνόταν. Δυστυχώς, όμως, ο νόμος ακόμη δεν εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά το δικαίωμα από τη ραδιοτηλεοπτική εκμετάλλευση του έργου τους. Ενώ, τα κανάλια εξακολουθούν να κερδίζουν δισεκατομμύρια από την καθημερινή προβολή καλλιτεχνικών έργων παλαιότερων παραγωγών, αλλά και παλιότερων σίριαλ, που επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι εδώ και πέντε χρόνια.

* * *

Ο νόμος, όπως είναι γνωστό, αναθέτει υποχρεωτικά τη διαπραγμάτευση της αμοιβής των δικαιούχων, σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Χωρίς κεφάλαια, χωρίς καμιά βοήθεια και μόνο με το υστέρημα δημιουργών και ερμηνευτών, δημιουργήθηκαν τέτοιοι Οργανισμοί, οι οποίοι, αξιοποιώντας τη διαπραγματευτική ικανότητα που ο ίδιος ο νόμος τούς δίνει, επιχείρησαν, εις μάτην, διαπραγματεύσεις. Το επόμενο βήμα ήταν για τους Οργανισμούς η δικαστική οδός που σε κάθε περίπτωση δικαίωσε τους δικαιούχους. Οπως φαίνεται τα κανάλια θορυβημένα, καθώς υποχρεώθηκαν να καταβάλουν τα χρήματα που όρισε το δικαστήριο, περνούν στην αντεπίθεση, "λασπολογώντας" και αφήνοντας υπαινιγμούς.

* * *

Αραγε στην έρευνα θα αιτιολογήσουν τη δική τους παρανομία; Το κοινό "μέτωπο" των καναλιών προδίδει την πρόθεσή τους. Φωνάζει ο κλέφτης. Αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ