Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών απεξάρτησης...

...Αλλά η κυβέρνηση περικόπτει τον προϋπολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων κατά 700 εκατ. δραχμές

Τελικά, είναι να απορεί κανείς... Κι αυτό, γιατί, παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του 1997 σημειώθηκε αλματώδης αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών από έφηβους - χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όχι μόνο δε δημιουργήθηκαν καινούρια θεραπευτικά κέντρα, αλλά, ήδη, οι θεραπευτικές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους μετά την περικοπή, κατά 700 εκατ. δραχμές, του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ!

Χτες ο υπεύθυνος του προγράμματος της "Στροφής" Γιώργος Καλαρρύτης - παρουσίασε, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, τον απολογισμό του έργου της Κοινότητας για το 1997 - ήτανκατηγορηματικός: "Η πολιτεία πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει δομές για παροχή υπηρεσιών σε έφηβους χρήστες. Εξω υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά, που βρίσκονται στο στάδιο της πειραματικής χρήσης ουσιών και πρέπει επειγόντως να παρέμβουμε, πριν φτάσουν στο στάδιο της κατάχρησης ή ακόμα και της εξάρτησης".

Η προσέλευση εφήβων χρηστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Καλαρρύτης, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων της "Στροφής" αυξήθηκε το 1997 κατά 56% σε σχέση με το 1996 και σε σχέση με το 1995 κατά 247%. Στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας, όπου προσέρχονται γονείς εφήβων χρηστών, υπήρξε το 1997 αύξηση της προσέλευσης, σε σχέση με το 1996, της τάξης του 127%, σε σχέση με το 1995 η αύξηση ήταν 373% και με το 1994 ήταν 526%.Κι όλα αυτά συμβαίνουν, όταν το προσωπικό της Κοινότητας αυξήθηκε μέσα στο 1997 μόνο κατά δύο άτομα...

Στη συνέχεια, ο Γ. Καλαρρύτης παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των εφήβων που προσέγγισαν τη "Στροφή" το 1997. Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν πως τα κορίτσια κάνουν χρήση ηρωίνης σε μικρότερη ηλικία από τα αγόρια, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αγόρια κάνουν χρήση ηρωίνης στα 17 τους, ενώ τα κορίτσια κάνουν χρήση ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στα 16 τους χρόνια. Σημαντικό επίσης στοιχείο, το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα και από τον υπεύθυνο της "Στροφής", είναι αυτό που δείχνει πως δύο στους τρεις εφήβους που απευθύνθηκαν στη θεραπευτική κοινότητα, το έκαναν μετά από παρότρυνση των γονιών τους. Αλλωστε, το 70% των εφήβων που απευθύνονται για βοήθεια ζουν και με τους δύο γονείς τους, ενώ μόνο το 20% αυτών είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Παράλληλα, τα στοιχεία φανερώνουν πως η χρήση ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με την πρόωρη διακοπή του σχολείου, καθώς στην πλειοψηφία τους οι έφηβοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά έχουν σταματήσει το σχολείο από πολύ νωρίς.

Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ