Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοφανής η ολιγωρία της Αστυνομίας

Σε τακτική ανακρίτρια ανατέθηκε η κύρια ανάκριση για την εξιχνίαση της αποτρόπαιης δολοφονικής απόπειρας των φασιστοειδών της "Χρυσής Αυγής"

Στη 10η τακτική ανακρίτρια Μαρία Λεπενιώτη ανατέθηκε η κύρια ανάκριση για την εξιχνίαση της αποτρόπαιης δολοφονικής απόπειρας των φασιστοειδών της "Χρυσής Αυγής". Ηδη η ανακρίτρια μελετά τη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Αστυνομία αρχικά στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει να εξετάζει εκ νέου τόσο τους μάρτυρες όσο και τα θύματα της εγκληματικής επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Αστυνομία επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία αφού δεν έκανε από την πρώτη μέρα σωστές εκτιμήσεις για τη βαρύτητα των αδικημάτων και την ταυτότητα των δραστών. Στη συνέχεια, όταν πλέον είχε βουίξει ο τόπος για τις ευθύνες της, αλλά και για την αδυναμία της να συλλάβει τους δράστες, ενήργησε με προχειρότητα που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οπως έχουμε ήδη ξαναγράψει τα ρόπαλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες δεν εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ αντιθέτως βρέθηκαν και φωτογραφήθηκαν από τους φωτορεπόρτερ. Ο διοικητής του τοπικού τμήματος όχι μόνο αγνοούσε (; ) ότι ο αστυφύλακας Β. Σωτηρίου,που ανήκει οργανικά στη δύναμή του ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ενώ είχε κάνει δηλώσεις στις τηλεοράσεις, αλλά δεν ήξερε ότι η συγκεκριμένη καφετερία στην οποία διαδραματίστηκε η βίαιη επίθεση ήταν της γυναίκας του αστυφύλακα. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον πατέρα του Δ. Κουσουρή, είναι ότι οι αστυνομικοί δε θεώρησαν σκόπιμο να του πάρουν κατάθεση! Μάλιστα, όταν δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα στο νοσοκομείο και τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος της Κυψέλης, τον αντιμετώπισαν σκαιότατα, λέγοντάς του κατάμουτρα "ξύλο που το θέλετε όλοι σας"! Η επόμενη κίνηση ήταν, όπως είπε, να του κλείσουν το τηλέφωνο και να τον αφήσουν απροστάτευτο, κάτι που έλυσε αργότερα ο αρχηγός της Αστυνομίας, όταν αναγκάστηκε να μιλήσει μαζί του.

Η ΕΔΕ για τη στάση του αστυνομικού Β. Σωτηρίου ανατέθηκε σε αστυνομικό διευθυντή ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία τόσο με τον ίδιο όσο και με τη γυναίκα του, ως ιδιοκτήτρια της καφετερίας. Επειδή στις δυο καταθέσεις που της είχαν πάρει απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είχε πει δυο φορές ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί στο χώρο όταν ξυλοκοπήθηκαν οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να βρεθεί και η ίδια κατηγορούμενη. Η αποσιώπηση της παρουσίας του χαρακτηρίζεται πάντως από κύκλους της Αστυνομίας ως επιπόλαιη ενέργεια, που τραυμάτισε το κύρος της Αστυνομίας, ενώ αν είχε πει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, κανείς δε θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για αντιυπηρεσιακές ενέργειες.

Ενα από τα θύματα της επίθεσης, ο Δ. Κουσουρής σε συνέντευξή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη επίθεση που αποσκοπούσε στην εξόντωσή του. Είπε επίσης ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον ένα από τους δράστες που πρόλαβε να δει την ώρα που παρότρυνε τους συνεργούς του να αρχίσουν την επίθεσή τους, χτυπώντας πρώτα τον ίδιο. Καταγγέλλει επίσης ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η επίθεση, η ομάδα των χρυσαυγιτών που δικαζόταν στα δικαστήρια είχε πολύ καλές σχέσεις με ορισμένους αστυνομικούς των ΜΑΤ που ήταν εκεί από το πρωί για μέτρα τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ