Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ
Με τους πρωτοπόρους εργάτες για νέες νίκες

Μέσα σε κλίμα κομμουνιστικής ευθύνης, απολογισμού και προγραμματισμού για το μέλλον, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη, την περασμένη Κυριακή

Μια από τις οργανώσεις του ΚΚΕ, με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας, που εξ αντικειμένου βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά και της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή με μεγάλη επιτυχία τη Συνδιάσκεψή της. Οι κομμουνιστές αντιπρόσωποι εργάτες σε δεκάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις, μέσα σε κλίμα γόνιμης συντροφικής συζήτησης και προβληματισμού, με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και μαχητικότητα ανέδειξαν πλευρές της πλούσιας δράσης των οργανώσεών τους, της συμμετοχής τους στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κλάδους και χώρους δουλιάς. Με πλήρη επίγνωση του άμεσου πολιτικού καθήκοντος του Κόμματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού, έκφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να φέρουν την οργάνωση στο ύψος των σημερινών αναγκών και απαιτήσεων.

Μέσα από τις συζητήσεις και τις ομιλίες των αντιπροσώπων μεταφερόταν η εμπειρία, μετριόνταν τα βήματα αλλά και οι δυσκολίες που συναντάει η φωνή του ΚΚΕ, στο να περάσει τις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων. Παρά τις επιμέρους ιδιομορφίες, είτε οι σύντροφοι προέρχονταν από τον χώρο του φαρμάκου και της χημικής βιομηχανίας, των τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος, είτε του εμπορίου και της βαριάς βιομηχανίας, είχαν κοινή τους συνισταμένη, τη συμβολή των κομμουνιστών, μέσα από τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύσσονται, στο να ισχυροποιείται το ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα αλλά και το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.

Το σημείο αυτό συγκέντρωσε την προσοχή πολλών ομιλιών, δηλαδή τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συμμετοχή της οργάνωσης στους λαϊκούς αγώνες. Κύρια οι συνδικαλιστές αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν στις σημαντικές κατακτήσεις των αγώνων, στο 10μηνο αγώνα στο ΜΙΝΙΟΝ, στην απεργία στη ΣΟΦΤΕΧ, στα Ναυπηγεία, στη ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ, στη ΣΕΞΦΟΡΜ, στην ΕΒΟ, στην ΕΚΟ, στους λιθογράφους και τόσους άλλους χώρους, στην αλληλεγγύη άλλων κλάδων εργαζομένων, αλλά και στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, στις προσπάθειες της εργοδοσίας να ελέγξει τα σωματεία στα εργοστάσια και στα σούπερ - μάρκετ με την εξαγορά συνδικαλιστών και τους μηχανισμούς πίεσης.

Με οδηγό τις εμπειρίες για νέες κατακτήσεις

Από τους σοβαρούς αυτούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στο χώρο της αχτιδικής οργάνωσης, οι αντιπρόσωποι της συνδιάσκεψης βγάζοντας τα κύρια συμπεράσματά τους, σημειώνουν στο σχέδιο απόφασής τους: "Παρά το γεγονός ότι πιο ολοκληρωμένα από άλλες περιόδους προβλήθηκαν οι θέσεις του Κόμματος, συσπειρώθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτοί είχαν βαθύτερα αντιμονοπωλιακά αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Παρά τις προσπάθειές μας οι αρνητικοί συσχετισμοί επέδρασαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην κατεύθυνση των αγώνων σε χώρους όπως η ΠΥΡΚΑΛ, SOFTEX, Ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΕΚΟ κλπ.". Και συνεχίζει: "Το επόμενο διάστημα αξιοποιώντας τα θετικά χαρακτηριστικά της δουλιάς μας (ενίσχυση των συνδυασμών μας, βελτιωμένη παρουσία σε μια σειρά χώρους, την εμπειρία των αγώνων που αναπτύχθηκαν), να δουλέψουμε με κύρια κατεύθυνση:

  • Η πάλη των εργαζομένων, οι αγώνες, να προβάλλουν και να αποκτούν αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά και στόχους.
  • Να βοηθούν τους εργαζόμενους να βγάζουν συμπεράσματα, να συνειδητοποιούν την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ.
  • Να αμφισβητούν το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, την ΕΕ και την ΟΝΕ, το δικαίωμα των δυνάμεων αυτών να κυβερνούν και να ρυθμίζουν τη μοίρα των εργαζομένων και της χώρας.
  • Να συνειδητοποιείται η ανάγκη της έντασης των αγώνων, κοινής δράσης και συντονισμού τους, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, ως αναγκαία προϋπόθεση ώστε οι αγώνες αυτοί να είναι μαζικοί και αποτελεσματικοί και με προοπτική".

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε επίσης για τα βήματα που πρέπει να κάνει η κομματική οργάνωση για να ξεπεραστούν σημαντικές οργανωτικές δυσκολίες στη δουλιά των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλιάς, να δημιουργηθούν οργανώσεις σε ακόμα περισσότερα εργοστάσια και επιχειρήσεις και να συνδυάζεται η συνδικαλιστική δουλιά με τη βαθύτερη πολιτική παρέμβαση. Ετσι εκτιμήθηκε, θα γίνονται σοβαρότερα βήματα ώστε οι πιο πρωτοπόροι αγωνιστές να μην σταματούν στα αναχώματα που συνέχεια θα δημιουργούνται αλλά να κάνουν το παραπέρα βήμα και να έρχονται στις τάξεις του ΚΚΕ. Επίσης το ζήτημα της βοήθειας για την ανάπτυξη της ΚΝΕ στους εργασιακούς χώρους καθώς και της αυτοτελούς παρέμβασης για τις εργαζόμενες γυναίκες, η δράση μέσα από τους μαζικούς φορείς για την ειρήνη, καθώς και η συμβολή της οργάνωσης στη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ήταν θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνδιάσκεψη.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης, παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ, Κώστα Παρασκευά, που αναφερόμενος στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, στην κλιμακούμενη αντικομμουνιστική αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, και στη σημασία της εκλογικής πολιτικής μάχης των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στάθηκε με έμφαση στον ιδιαίτερο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η συγκεκριμένη οργάνωση τα επόμενα χρόνια. Επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να κατανοηθεί ο μακρόχρονος χαρακτήρας της πάλης και η αντίστοιχη προετοιμασία που χρειάζεται, καθώς και η ανάγκη της συνολικής προβολής της πρότασης του Κόμματος για το λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Υπογράμμισε ότι είναι απλουστευμένη η άποψη που ταυτίζει τους αγώνες και τον συντονισμό τους με το μέτωπο. Τόνισε ότι αυτοί αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για το μέτωπο, που σημαίνει την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, με αυξημένο το ρόλο της εργατικής τάξης και της πολιτικής παρέμβασης σε αυτή. Με αισιοδοξία για τα επόμενα νικηφόρα βήματα, κάλεσε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, αλλά και μεγαλύτερη προσφορά τους κομμουνιστές, ώστε η ικανότητά τους για την πρωτοπορία στη λαϊκή πάλη, να κατακτιέται στην πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ