Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις Χόλμπρουκ σε Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Και αφού ξαναδήλωσε πως η Γιουγκοσλαβία "πρέπει να αποσύρει άμεσα" τις δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ γύρισε χτες στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων - των οποίων το περιεχόμενο παραμένει αδιευκρίνιστο, λόγω του "εμπιστευτικού" χαρακτήρα τους.

Διπλωματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι προέλεγαν χτες ότι ο Χόλμπρουκ θα συνεχίσει την αποστολή του με νέα επίσκεψη σήμερα στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με δυο ένοπλους και ένστολους Αλβανούς, που δήλωσαν ότι είναι μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK ή KLA) στο χωριό Γιούνικ του Κοσσυφοπεδίου, η μοναδική αντίδραση στο Βελιγράδι ήταν του προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Σέσελι δήλωσε ότι η συνάντηση απέδειξε πως πίσω από την ένοπλη δραστηριότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. "Αν ήμουν στη θέση του Μιλόσεβιτς, δε θα δεχόμουν να συνομιλήσω με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ", είπε ο πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, δήλωνε στο Λονδίνο ότι εναπόκειται στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να ανταποκριθούν στην επίσημη πρόταση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και να επανέλθουν σε διάλογο.

"Το μπαλάκι είναι τώρα στην αλβανική πλευρά", τόνισε ο Πριμακόφ στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλαγκόι Χαντζίνσκι.

Ο Ρώσος αξιωματούχος έφτασε στα Σκόπια από τα Τίρανα, όπου είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Πασκάλ Μίλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Καστριότ Ισλάμι, και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, απέρριψε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Βόννη με τον ηγέτη των Αλβανών της σερβικής αυτής επαρχίας, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

"Υποστηρίζουμε τη λύση της αυτονομίας για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τίποτε άλλο", είπε ο Κίνκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουγκόβα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ακόμα τους Αλβανούς ότι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες σχετικά με δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος (στο Κοσσυφοπέδιο) και το άλλο ότι το ΝΑΤΟ θα επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο "αύριο". "Οι προσπάθειές μας πρέπει να συντείνουν στο να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε μία πολιτική λύση", τόνισε.

Ο Ρουγκόβα όμως κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

Στο Κοσσυφοπέδιο δεν αναφέρθηκαν χτες συγκρούσεις, αλλά συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις Σέρβων που εργάζονται σε θερμοηλεκτρικό σταθμό δυτικά της Πρίστινα. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν εδώ και 3 μέρες την εξόρυξη λιγνίτη, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού, επειδή η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο των ενόπλων του "Απελευθερωτικού Στρατού", οι οποίοι απήγαγαν εννέα Σέρβους εργάτες.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, επειδή διαθέτει 150.000 τόνους αποθέματα λιγνίτη. Αν όμως εξαντληθούν τα αποθέματα, θα προκληθούν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ