Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να αποσυρθεί απαιτούν τα συνδικάτα

Την έντονη αντίδραση εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που το καταγγέλλουν και ζητούν την απόσυρσή του, προκάλεσε το νομοσχέδιο - τερατούργημα. Σε δράση αποφασιστική, μαζική, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Εντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικά κλιμάκια από στελέχη της ΕΣΑΚ πραγματοποιούν περιοδείες ενημέρωσης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόσυρσή του.

Σε δράση αποφασιστική, μαζική, χωρίς εφησυχασμό, για να αποσυρθεί, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η οποία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η κυβέρνηση χτυπά τώρα την καρδιά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, κατακτήσεις που ξεκίνησαν από το Σικάγο."Η κυβέρνηση - συνεχίζει - χτυπά το σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, νομοθετεί την άγρια υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Δίνει με νόμο τη δυνατότητα στην εργοδοσία να ασυδοτεί. Καταργεί το οχτάωρο, με τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων όσες ώρες και όποτε θέλει ο εργοδότης. Επεκτείνει τη μερική απασχόληση, σταθεροποιεί τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μεθοδεύει τη σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων...".

Απαράδεκτη θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή την πανηγυρική υποδοχή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ των ελιγμών του υπουργού για την αφαίρεση διατυπώσεων, ανώδυνων στην ουσία τους. "Αυτοί οι πανηγυρισμοί - επισημαίνει - καθορίζουν και τη στάση τους απέναντι στο τερατούργημα". "Η κυβέρνηση - καταλήγει - έχει υποτάξει όλα της τα σχέδια στους στόχους του κεφαλαίου. Στο όνομα της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη διατήρηση και αύξηση των κερδών και την καθυπόταξη της εργατικής τάξης, υλοποιεί όλο και πιο γοργά κάθε αντεργατική επιθυμία του κεφαλαίου. Με όραμα την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, χτυπά θεμελιώδεις κατακτήσεις, όπως το 8ωρο".

- "Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της εποχής του μεσαίωνα και του σκοταδισμού", απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην περάσει και τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "η κυβέρνηση του κ. Σημίτη εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Το ΕΚ Αγρινίου ρίχνει ευθύνες στις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχτηκαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τονίζει πως"ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες έχουν οι ηγεσίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ,που αποδέχονται αυτήν την πολιτική και την ΟΝΕ", ενώ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

- Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚ Λάρισας τονίζει ότι "αυτό το νομοσχέδιο θα τινάξει στον αέρα τις σημερινές εργασιακές σχέσεις" και καλεί τη ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της διοίκησής της, "να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν ή όταν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή". Επίσης, αποφάσισε, με μόνη αρνητική ψήφο αυτήν του προέδρου του, Στ. Τσουκαλά,να καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Θεσσαλίας να απαιτήσουν από τον υπουργό Εργασίας, που επισκέπτεται την Κυριακή τη Λάρισα, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Το ΕΚ Λάρισας συγκαλεί την Παρασκευή 26 Ιούνη ενημερωτική σύσκεψη σωματείων και θα προχωρήσει σε περιοδείες σε χώρους δουλιάς, με αιχμή τη μη κατάργηση του 8ωρου. Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα.

- Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το "επαίσχυντο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας για τις "εργασιακές σχέσεις", στο οποίο αποτυπώνεται η κοινωνική βαρβαρότητα, που, κατ' εντολήν των επιτελείων των Βρυξελλών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση", καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,σε ανακοίνωσή τους, και καλούν σε αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

- Το ΔΣ του Συλλόγου Μόνιμων Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής,καλεί τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΟΤΑ "να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά ενάντια στο νέο τερατούργημα - νομοσχέδιο της κυβέρνησης με κινητοποιήσεις των εργαζομένων".

- Σε ψήφισμά του, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υποδηματοποιίας και Δέρματος Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση του Νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική στα χέρια τους.

- "Δεν είναι μόνο το 8ωρο, που τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων", σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Καπνεργατών -τριών Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ