Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Να ξεσηκωθούμε"!

Την ανάγκη αγωνιστικής ανατροπής του νομοσχεδίου - "τερατούργημα" για τις εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας σε εργαζόμενους του ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ

Σε αγώνα για να μην ψηφιστεί και σε κάθε περίπτωση να μην εφαρμοστεί στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας - το νομοσχέδιο που ξεθεμελιώνει το 8ωρο και τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα - κάλεσε τους εργαζόμενους στο ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ,ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος χτες, σε μια από τις πρώτες περιοδείες που ήδη ξεκίνησαν για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Διάχυτη ήταν η ανησυχία στους εργαζόμενους για το τι τους επιφυλάσσει το νομοσχέδιο, ενώ έγιναν ερωτήσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το πώς μπορεί να το εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι στην κατάσταση που είναι, καθώς και για τη στάση που θα κρατήσουν οι ηγεσίες του.

"Το πρώτο που ρυθμίζει αυτό το νομοσχέδιο - σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος μιλώντας τους - είναι η κατάργηση του 8ωρου, της μεγαλύτερης κατάκτησης του αιώνα μας.Της κατάκτησης, που μας εξασφάλιζε συγκεκριμένο χρόνο δουλιάς, συγκεκριμένο χρόνο ξεκούρασης και συγκεκριμένο χρόνο ψυχαγωγίας, μόρφωσης, επαφής με την οικογένεια. Τώρα ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα, χωρίς επιπλέον αμοιβή, να επιβάλλει 9ωρα και 10ωρα για έξι μήνες και να μειώνει τις ώρες εργασίας για αντίστοιχο διάστημα. Ετσι καταργείται το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση, με σταθερή αμοιβή και ασφάλιση, δέχεται σοβαρό πλήγμα".

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε στους εργαζόμενους, τις ρυθμίσεις για τη χωρίς όρια επιβολή της μερικής απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,"σε μια Ελλάδα φθίνουσα" και άλλες πλευρές του νομοσχεδίου, το οποίο "περπατά" το δρόμο της ΟΝΕ και των αντεργατικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχετικά με την πρόβλεψη "συμφωνιών" με τους εργαζόμενους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μερική απασχόληση, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: "Ξέρετε όλοι, τα ζούμε, ότι το δίλημμα θα είναι ή συμφωνείς ή φεύγεις. Και ο εργαζόμενος θα "συμφωνήσει", γιατί πρέπει να πάει το μεροκάματο στο σπίτι. Ομως - συνέχισε - αν η κυβέρνηση ψηφίσει και κάνει πράξη το νομοσχέδιο, θα γνωρίσουμε μέσα στα εργοστάσια μια δικτατορία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί".

"Γι' αυτό - πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος - πρέπει να απαιτήσουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση στην πράξη. Να παλέψουμε για το 8ωρο, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση. Υπάρχει ελπίδα και οι αγώνες των εργαζομένων της Ιονικής και των εκπαιδευτικών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση".

"Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη πολιτική σ' αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να ξεσηκωθούμε!",τόνισε. "Δε δίνουμε τη μάχη μόνο για το δικό μας μεροκάματο. Πρέπει να παλέψουμε γι' αυτά που μας έδωσαν, όλες τις κατακτήσεις που βρήκαμε και οι οποίες δε χαρίστηκαν από κανένα. Πρέπει να σκεφτούμε τι κοινωνία θα αφήσουμε στα παιδιά μας".

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, τονίζοντας ότι "οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την κυβέρνηση, γίνονται συνένοχες στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να τις αποκαλύψουν και να τις απομονώσουν". Ταυτόχρονα καυτηρίασε το ρόλο "Δούρειου Ιππου" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η Γ. Φλούδα,μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ, δήλωσε στο "Ρ": "Δε θα πρέπει να επιτρέψει η γενιά μας αυτά που κληρονομήσαμε, με αιχμή το 8ωρο, να καταργηθούν. Θα κριθούμε πολύ αυστηρά, αν κάνουμε πίσω. Συνολική πρέπει να είναι η απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Οσο για τη "συμφωνία" του εργαζόμενου, που αναφέρει το νομοσχέδιο, ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό, όταν τον περιμένει η απόλυση και η ανεργία. Και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δε θα αφήσουμε να εφαρμοστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ