Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Το υπουργείο μας στη... διάθεσή σας

Στη διάθεση των επιχειρηματιών, έθεσε εαυτόν και τις υπηρεσίες του δημόσιου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Αυτό προκύπτει από όσα είπε στο χαιρετισμό που απεύθυνε χτες στην ημερίδα με θέμα "Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 2601/98". Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υπουργός διέθεσε περισσότερο από το 1/3 του χρόνου ομιλίας του, προκειμένου να απολογηθεί για τις... γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ζητήσει την κατανόηση των επιχειρηματιών για τα διάφορα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και να τους καθησυχάσει ότι τα στελέχη των υπηρεσιών ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου είναι στη διάθεσή τους.

Ο Γ. Παπαντωνίου υπογράμμισε πως και ο ίδιος προσωπικά, παρακολουθεί την εξέλιξη την ιδιωτικών επενδύσεων και υποσχέθηκε ότι τα πορίσματα και τα συμπεράσματα που θα αναπτύξουν οι φορείς (οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών) θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου...

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απολογούνταν στους επιχειρηματίες για... προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στο θέμα της εκχώρησης από το κράτος των επιχορηγήσεων. Επιχορηγήσεις, οι οποίες αφορούν εκατοντάδες δισ. δραχμές, που δίνονται κάθε χρόνο στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, υποτίθεται για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που το ζεστό χρήμα που εισπράττουν από το ελληνικό δημόσιο οι επιχειρήσεις να καταλήγει, όχι σε επενδύσεις, αλλά στις τσέπες... ορισμένων αετονύχηδων. Από την άποψη αυτή ενδεικτικά είναι τα στοιχεία Μελέτης που είχε συντάξει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ιδιωτική εταιρία, σύμφωνα με τα οποία, κατά την περίοδο 1990 - 1994, από τις τέσσερις επενδύσεις που εγκρίθηκαν και ενισχύθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, μόνο η μία ολοκληρώθηκε. Για την ακρίβεια το ποσοστό ολοκλήρωσης ήταν μόλις 22,5%.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εγγυήθηκε στους επιχειρηματίες... σταθερό επενδυτικό κλίμα, με πληθωρισμό στο τέλος του 1999 2%, και ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων για επιχειρηματικά δάνεια από 15% σήμερα σε 6 - 7% στο τέλος του επόμενου χρόνου. Μίλησε επίσης για τις"ευεργετικές" επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής, η οποία πλέον με τη νέα της ισοτιμία καθίσταται... ανταγωνιστική και κάλεσε τέλος τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν το θετικό οικονομικό κλίμα.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΟΤ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ