Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ολοι μαζί" στα λόγια

Εκδήλωση χτες στο Ζάππειο για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Την εντύπωση ενός πνεύματος ομοφωνίας στους στόχους, καθώς και αποδοχής της ακολουθούμενης πολιτικής απ' την κυβέρνηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται να είχαν ως στόχο οι οργανωτές της χτεσινής εκδήλωσης στο Ζάππειο. Θα μπορούσε κανείς να δεχτεί ότι η προσπάθεια, να σταλεί ένα μήνυμα ότι "όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε" στη μάχη κατά των ναρκωτικών, είναι ένας στόχος που αγγίζει κάθε πολίτη.

Χτες στο Ζάππειο ήταν, εκτός των άλλων, παρόντες - και μετά λόγου - οι εκπρόσωποι όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων. Κι όσο κι αν ο αρμόδιος για τα θέματα των ναρκωτικών υφυπουργός, Μ. Σκουλάκης,προσπαθούσε να πείσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,η διαδρομή μέχρι τώρα έδειχνε τα αντίθετα - πέρα απ' τα καταγραμμένα βήματα σε σχέση με κάποιους στόχους που είχαν εξαγγελθεί πριν ένα χρόνο, όπως η δημιουργία των 26 κέντρων πρόληψης.

Η μέχρι τώρα πορεία κατέγραψε αρνητικά μηνύματα, με αποκορύφωμα εκείνο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της δεύτερης μονάδας υποκατάστασης (19.5.1998), που μεταβλήθηκε σε φιέστα και ανάγκασε τον πρώην υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη να ασκήσει αυστηρή κριτική στη Διακομματική Επιτροπή για την ευκολία προβολής τέτοιων επιλογών.

Η φιλότιμη προσπάθεια να σταλεί ένα ομόθυμο μήνυμα, δεν μπόρεσε να καλυφθεί με τις "ρητές διαβεβαιώσεις" του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,ότι θα καλυφθεί η χρηματοδότηση των φορέων εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στα ναρκωτικά. Και τα έλεγε αυτά όταν το υπουργείο Υγείας περιέκοψε τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 1998. (Το ΚΕΘΕΑ κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 3,215 δισ. δραχμών, με αίτημα για κρατική επιχορήγηση ύψους 2,7 δισ. Τελικά, η κυβέρνηση ενέγραψε στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 1,5 δισ. δραχμές).

Μάλιστα το ζήτημα το έθεσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,λέγοντας προς τον "φίλο Κώστα" να δώσει λεφτά στις θεραπευτικές κοινότητες και πως αν χρειαστεί, να φωνάξουν από κοινού στον κλειδοκράτορα Χριστοδουλάκη...

Η περιοριστική λογική στις δαπάνες αποκαλύφθηκε και απ' το γεγονός ότι δύσκολα θα λειτουργήσει μέχρι το Σεπτέμβρη - όπως αναφέρθηκε χτες - και το Κέντρο της Θήβας για τους φυλακισμένους τοξικομανείς, καθώς δεν έχει βρεθεί ποιο υπουργείο θα πληρώσει και για ποιον. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι το υπουργείο του αναλαμβάνει το διοικητικό μέρος, αλλά το υγειονομικό πρέπει να το αναλάβει το υπουργείο Υγείας - θέμα που έμεινε έτσι ως τέθηκε.

Η διευθύντρια του θεραπευτικού προγράμματος "18 Ανω", Κ. Μάτσα,έθεσε με σαφήνεια τα ζητήματα: "Ως μονάδα απεξάρτησης, είπε, ζητάμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει θεραπευτικές δυνατότητες στους εξαρτημένους, με ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών δυνατοτήτων και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός. Η αρχή του θεραπευτικού πλουραλισμού πρέπει να ισχύσει σ' αυτό το χώρο. Ζητάμε επίσης να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης αυτού του ανθρώπου, που γίνεται πάρα πολύ συχνά αντικείμενο κοινωνικού ρατσισμού. Ζητάμε επίσης να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης, στις οποίες να έχουν λόγο - και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση - οι μονάδες απεξάρτησης. Γιατί θεωρούμε, πρώτα απ' όλα, ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη".

Ομως, στο θέμα της επανένταξης, το μόνο που αναφέρθηκε χτες ήταν οι εκκλήσεις προς τους εργοδότες να ξεπεράσουν το ρατσισμό και να απασχολήσουν τους απεξαρτημένους που ζητούν δουλιά.

ΟΧΙ σε διαχωρισμόκαι αποποινικοποίηση

Το μόνο θετικό μήνυμα που διατυπώθηκε χτες με σαφήνεια στο Ζάππειο ήταν εκείνο της άρνησης για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά και μαλακά", καθώς και της αποποινικοποίησης της χρήσης, απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο."Τελεία και παύλα", είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι απόψεις δεν έχουν καμιά σχέση με τον ανθρωπισμό που δήθεν εμφανίζουν όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις.

Ωστόσο χτες, ήρθε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ και το "18 Ανω" δε δίνουν στοιχεία στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, που λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Τόσο ο Γ. Νοταράς,πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, όσο και η Κ. Μάτσα υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο που γίνεται η συλλογή στοιχείων δε διασφαλίζεται η μη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς λειτουργούν ηλεκτρονικά και παράλληλα δεδομένα. Σημείωσαν, δε, ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην αποθαρρύνει εκείνους που εμπιστεύονται στις θεραπευτικές κοινότητες την ίδια τους τη ζωή.

Ο Ε. Γιαννόπουλος υποστήριξε - στα πλαίσια της Συνθήκης του Σένγκεν - ότι δε δίνονται προσωπικά στοιχεία, αλλά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, και το εμπόριο των ναρκωτικών. Το στοιχείο αυτό είναι αντιφατικό, καθώς πολλοί τοξικομανείς και στη φυλακή έχουν μπει και έχουν κατηγορηθεί για εμπορία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόκκινη γραμμή» οι περικοπές για τη λειτουργία του (2011-09-14 00:00:00.0)
Σήμερα η πορεία του ΕΣΥΝ (2002-06-26 00:00:00.0)
«Εξάρτηση » από τα όνειρα (2001-07-01 00:00:00.0)
Ο συμβιβασμός της μαστούρας (1997-12-12 00:00:00.0)
Επαναλήψεις εξαγγελιών (1997-06-26 00:00:00.0)
"Νάρκη" στην πρόληψη και θεραπεία (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ