Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Δεν παραχωρεί τόπο για μνημείο

Η Μάχη της Καισαριανής δόθηκε στις 16 ξημερώνοντας 17 Ιούνη 1944 κοντά στη Μονή της Καισαριανής, από δυνάμεις του ΕΛΑΣ ενάντια σε εκατοντάδες πάνοπλους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους. Σ' αυτή την αναμέτρηση πέσανε δέκα ΕΛΑΣίτες. Δέκα παλικάρια πάνω στη νιότη τους, που στάθηκαν ηρωικά να αντιμετωπίσουν, σε άνιση μάχη, τους εχθρούς.

Οταν η έκβαση της μάχης κρίθηκε οριστικά εναντίον τους, οι οχτώ αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια των φασιστών.

Δημοσιεύουμε τα ονόματα των δέκα πεσόντων: Πρόδρομος Αδραμίτογλου, Σωτήρης Βενιέρης, Απόλλωνας Δαυλάκος, Ανδρέας Κρυσταλλάκος, Μιχάλης Μενεγάκης (το Καλογεράκι), Νίκος Νταλιάνης, Γιώργος Πολεμαρχάκης, Στεφανής Τσάφος, Κυριάκος Φερεντίνος και Γ. Χατζηνόπουλος.

Τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες και μαζί όλους τους Καισαριανιώτες πατριώτες που θυσιάστηκαν την περίοδο της κατοχής, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος την Κυριακή 21-6-98, στο χώρο γύρω από τη Μονή.

Παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκας,ο επίτιμος δήμαρχος Παν. Μακρής οι οποίοι έκαναν χαιρετισμό, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κατημερτζής,τον οποίο στηρίζει η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" στις ερχόμενες εκλογές, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, των Δημ. Γυναικών, των Μεσανατολιτών. Αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των πεσόντων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Στέλιος Διαμαντόπουλος,ο οποίος εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην αναλγησία της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών, που δεν επιτρέπει στο χώρο αυτό να ανεγερθεί μνημείο των πεσόντων, με "δικαιολογία" ότι "η συμπλοκή δεν έγινε στην περιοχή που διεκδικείται από τους αντιστασιακούς για το μνημείο" και ακόμη: "Τηρούμε απαρασάλευτα τον κανόνα ότι η πολιτική και τα κόμματα δεν έχουν θέση μέσα στο δάσος. Ο λαός πρέπει να βρίσκει μέσα σ' αυτό τη γαλήνη του και προπαντός να ξεχνάει ότι Ελληνες σκότωναν Ελληνες"!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ