Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Γιούχα" για τον Χόλμπρουκ

Τελικά, ο "πολύς" Ντικ Χόλμπρουκ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν "εύκολα" ακροατήρια, ειδικά όταν θα πρέπει να "κατανοήσουν" την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που στις επισκέψεις του στην Αθήνα συνήθως βρίσκει "εύκολο" ακροατήριο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, σίγουρα θα αισθάνθηκε περίεργα και άβολα χτες, όταν γιουχαϊστηκε από τους συγγενείς των αποφοίτων του αμερικανικού κολεγίου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έφτασε χτες το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου θα γινόταν η τελετή αποφοίτησης του κολεγίου, από τη Γιουγκοσλαβία, όπου είχε μεταβεί για να κλιμακώσει τις αμερικανικές πιέσεις προς το Βελιγράδι για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτέλεσε και το επίκεντρο της ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης. Ομως, ο τρόπος με τον οποίο ο νέος πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ παρουσίαζε τις αμερικανικές θέσεις, προκάλεσε την οργή των συγκεντρωμένων, οι οποίοι φώναζαν στον Αμερικανό διπλωμάτη να "σταματήσει την προπαγάνδα".

Η δυσαρέσκεια των συγκεντρωμένων και οι αποδοκιμασίες έγιναν εντονότερες, όταν ο Αμερικανός διπλωμάτης άρχισε να μιλά για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Εκεί, ο Ρ. Χόλμπρουκ είχε την ευκαιρία να κατανοήσει από πρώτο χέρι σε ποιο βαθμό η πολιτική της Ουάσιγκτον γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό, κάτι που σίγουρα δεν είχε την ευκαιρία να κατανοήσει στις επαφές του με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο συγκεντρωμένος κόσμος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αγανάκτησε, ακούγοντας τον Αμερικανό να παρουσιάζει τις πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον και να επιμένει να κρατά τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Οταν ο Χόλμπρουκ επανέλαβε την αμερικανική θέση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι αποδοκιμασίες εντάθηκαν και κορυφώθηκαν όταν ο Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε για τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου μέχρι να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα. Στο σημείο αυτό, ο Αμερικανός διπλωμάτης κατάλαβε ότι ίσως δε θα έπρεπε να οξύνει κι άλλο τα πνεύματα, τερματίζοντας την ομιλία του, παραλείποντας κάποιες αναφορές για τους ρωσικούς πυραύλους, τους οποίους χαρακτήριζε ως "μαγνήτες για επίθεση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικός "ρεαλισμός" για το Κυπριακό (1998-09-25 00:00:00.0)
Η αμερικανική "λύση" (1998-04-18 00:00:00.0)
Μαστίγιο από Αγκυρα, καρότο από ΗΠΑ (1997-10-26 00:00:00.0)
Ροκανίζουν την κυριαρχία (1997-09-12 00:00:00.0)
Σε πορεία διευθέτησης (1997-01-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περιπλοκές (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ