Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Μέτωπο αγώνα, η μοναδική λύση

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-

Μπροστά στο αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των απεργών και "Τζένεραλ Μότορς", το διαγραφόμενο φάσμα της μόνιμης ανεργίας και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που προχώρησε χτες σε 150.000 προσωρινές εκβιαστικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι συνάδελφοί τους είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία.

Το μέτωπο των απεργών, το εργασιακό μέλλον και η ασφάλεια, κλαδικά αιτήματα, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ήταν κυρίαρχο θέμα του 32ου Συνεδρίου των "Ενωμένων Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία" - UAW, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Λας Βέγκας. Η προοπτική αυτή που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" για τον συνολικό αγώνα των εργαζομένων. Αυτό επισημάνθηκε και κατά την καταληκτική ομιλία του προέδρου των UAW Στέφεν Π. Γιόκιτς,ο οποίος τόνισε ότι παρά τις προθέσεις των απεργών να βρεθεί μία λύση στην εργασιακή διαφορά με τη διοίκηση της "Τζένεραλ Μότορς", δεν υπήρξε "καμία ανταπόκριση". "Ακόμα περιμένουμε μία αντιπρόταση ή πρόταση" είπε ο Γιόκιτς, σχολιάζοντας το πρωτοφανές γεγονός της μεταστροφής της στάσης της "Τζένεραλ Μότορς", που πιθανά αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον ή σε ανάλογες εργασιακές διενέξεις με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ενώ αυτά συνέβαιναν στο Λας Βέγκας, στην έδρα της επιχείρησης στο Ντιτρόιτ η διοίκηση προχωρούσε σε βήματα που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ της και των απεργών. Με ηχογραφημένο μήνυμα που αποστάλθηκε σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της στη Βόρεια Αμερική, ο αντιπρόεδρος της "Τζένεραλ Μότορς" Ντόναλντ Σ. Χάκγουόρθ ανακοίνωσε την προσωρινή απόλυση 147.900 εργατών σε σύνολο 235.000 μερικώς και πλήρως απασχολούμενων - από τους οποίους εξαιρούνται φυσικά οι 9.200 απεργοί των δύο μονάδων στο Φλιντ. Η κίνηση αυτή, που αιτιολογήθηκε ως "προστασία" της "Τζένεραλ Μότορς" για ακόμα μεγαλύτερο κόστος, δημιουργεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ενώ οι αντιδράσεις της UAW αναμένονται...

Η απεργία στα δύο εργοστάσια του Φλιντ ξεκίνησε στις 5 Ιούνη με αιτήματα τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά κυρίως την πολιτική της "Τζένεραλ Μότορς", που συνεχίζει τις περικοπές και τις απολύσεις, έχει λάβει ήδη τεράστιες διαστάσεις για το συνολικό μέλλον των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ