Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΚΟ
Αντιγράφουν τα "κόλπα" της κυβέρνησης Ζιπέ

Την έκδοση μετοχοποιημένων ομολόγων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν "λαϊκό έρεισμα" στην εφαρμογή του προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

Τον λεγόμενο "λαϊκό καπιταλισμό" στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ενεργοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη, με προφανή στόχο να δημιουργήσουν "λαϊκό έρεισμα" και συνενοχή στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι προγραμματίζει την έκδοση μετοχοποιήσιμων ομολόγων, τα οποία θα μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές των ΔΕΚΟ, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν από 1/1/99 και μετά... Μεταξύ των υποψηφίων θυμάτων των εκδιδόμενων ομολόγων είναι ουσιαστικά το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, των οποίων η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξεπούλημα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Σημίτη μεταφέρει και στη χώρα μας την εμπειρία της κυβέρνησης Ζιπέ στη Γαλλία, η οποία πρώτη προχώρησε σε έκδοση μετοχοποιημένων ομολόγων, γνωστά και σαν ομόλογα Μπαλαντίρ από το όνομα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών που τα εξέδωσε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, τα μετοχοποιημένα ομόλογα θα κυκλοφορήσουν σε εκδόσεις τριετούς και πενταετούς διάρκειας με αποδέκτες κυρίως μικροαποταμιευτές και θεσμικούς επενδυτές... Οι δε εγγραφές θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτέμβρη.

Οπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο ...εμπνευστής της μεταφοράς της γαλλικής εμπειρίας ιδιωτικοποιήσεων και στη χώρα μας, οι εκδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων θα είναι συνεχείς και θα διαρκέσουν όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων... Με δυο λόγια οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποψήφιες ΔΕΚΟ για ιδιωτικοποίηση είναι η "Ολυμπιακή Αεροπορία", ο ΟΣΕ, οι Αστικές Συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ, οι επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κλπ., ενώ δε θεωρείται απίθανο τα ομόλογα να αξιοποιηθούν για τις νέες φάσεις ξεπουλήματος "πακέτων" του ΟΤΕ, της πρώην ΔΕΠ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ