Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς όρια η υπονόμευση της ΣΟΦΤΕΞ

Σε απροκάλυπτη υπονόμευση εξελίσσεται η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, η οποία, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τις επιπτώσεις των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον "διαπραγματεύεται" με τις υποψήφιες πολυεθνικές "Φορθ Τζέιμς" και "Λόκριτς", εμφανίζοντας προς τα έξω πότε τη μια ως συμφέρουσα προσφορά και πότε την άλλη. Διατείνεται ότι το κριτήριο για την πώληση θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση θέσεων εργασίας, ενώ ήδη έχει απαλλάξει την επιχείρηση από εκατοντάδες άτομα και είναι έτοιμη να την απαλλάξει από όσους ορίσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Ετσι, ενώ μέχρι πρότινος και με βάση τα όσα επισήμως δηλώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, αλλά κυρίως τα όσα ανεπισήμως διέρρευσαν, η καλύτερη προσφορά ήταν αυτή της "Φορθ Τζέιμς", στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Δ. Παρασκευά,προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων με τους οποίους συναντήθηκε χτες, αποφάσισε να προκρίνει τη "Λόκριτς". Το κριτήριο είναι η εξασφάλιση από την τελευταία 1.250 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια, από τους οποίους μάλιστα το 90% θα προέρχεται από το υπάρχον προσωπικό της εταιρίας, που σημαίνει ότι το δρόμο της εξόδου θα πάρουν πάνω από 400 εργαζόμενοι ακόμη.

Ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις δύο υποψήφιες πολυεθνικές, το παιχνίδι της υπονόμευσης που έχει στηθεί σε βάρος της μεγαλύτερης χαρτοποιίας της χώρας περιλαμβάνει τις δικαστικές διεκδικήσεις του Κεφάλα για επιστροφή της εταιρίας στον ίδιο, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και ο επιχειρηματίας Π. Ζερίτης, ο οποίος επίσης έχει υποβάλει προσφορά και φημολογείται ότι ετοιμάζεται να υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα, για την απόρριψη της προσφοράς του. Από την άλλη, τόσο οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί, όσο και η στάση των υποψηφίων αγοραστούν δεν πείθουν για το πραγματικό ενδιαφέρον τους εξαγοράς της επιχείρησης. Αντίθετα, η στάση τους περισσότερο ταιριάζει σε πρόθεση κλεισίματος της ΣΟΦΤΕΞ.

Στο μεταξύ, προκειμένου η εταιρεία να αντέξει οικονομικά, από το βάρος των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών για χρέη που την έχει φορτώσει ο Κεφάλας, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η συμφωνία παγώματος των χρεών της επιχείρησης, που έληγε στο τέλος Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ