Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρεαλισμός και αφαίρεση

Είκοσι χρόνια ζωγραφικής του Αντώνη Απέργη στην Ερμούπολη της Σύρου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια '98" εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου (8.30μμ) στην "Πινακοθήκη Κυκλάδων" της Ερμούπολης Σύρου, η έκθεση έργων του Αντώνη Απέργη.Πρόκειται για δημιουργίες των 20 τελευταίων χρόνων.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "επιλέξαμε τον ζωγράφο Αντ. Απέργη γιατί είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης εδώ και χρόνια. Τα θέματά του τα αντλεί από τη φύση και τη ζωή, από τις μνήμες του παρελθόντος και τη σημερινή πραγματικότητα. Στα έργα του διακρίνει κανείς ένα "διάλογο" ανάμεσα στο ρεαλισμό και την αφαίρεση, καθώς η μια γραφή διαπλέκεται με την άλλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα συγκερασμό ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο, με βάση το χρώμα και το φως, την αποσπασματικότητα των μορφών του και τις διαφορετικές απτικές προσεγγίσεις της προοπτικής. Σύμβολα και αλληγορίες, ποίηση και πνευματικότητα, χαρακτηρίζουν τα παρουσιαζόμενα έργα του Αντ. Απέργη".

Η Αθηνά Σχινά αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: "Το παλιό και γνώριμο συνομιλεί με το καινούριο και παράδοξο. Το βλέμμα, μέσα από τις διελεύσεις των διαδρομών που ακολουθεί, νοηματοδοτεί τη μια εικόνα σε συσχετισμό με την άλλη, τη συναρμογή λεπτομερειών με την πρόσμειξη στοιχείων της παρατήρησης και της ανάκλησης εντυπώσεων που φανερώνει η ζωή, οι απροσδόκητες συμπτώσεις και οι τύχες της. Με ποιητικότητα στο ύφος, με κρυφή νοσταλγία και θωπεία των τραυμάτων της μνήμης, μέσα από ελεγείες για όσα χάνονται και ξανακερδίζονται στις ανακυκλώσεις του χρόνου και των νομοτελειών της ζωής, ο Αντ. Απέργης μας ταξιδεύει στους τόπους μιας αρμονίας. Εκεί, που η πραγματικότητα συναντιέται με τη φαντασία και οι μνήμες του χθες με τις σημερινές προσδοκίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ