Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Καταστράφηκε η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας

Με αφορμή τις πρωτοφανείς καταστροφές που δέχτηκε η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στο Νομό Ηλείας από ιώσεις, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Σταύρο Παναγιώτου,τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας, Αγγελο Μπούζη,τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, Χρήστο Γιαννόπουλο,και άλλα στελέχη του Κόμματος, περιόδευσε στο νομό και συζήτησε με τους παραγωγούς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η καταστροφή της παραγωγής φτάνει έως και 100%, σε μια περίοδο μάλιστα που οι παραγωγοί έχουν επιβαρυνθεί ήδη με τεράστια έξοδα καλλιέργειας. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας Ηλείας, Χρ. Γιαννακόπουλος,"έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου", επισημαίνοντας ότι "δεν υπάρχει φάρμακο, παρά μόνο πρόληψη και αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους που πουλούν γεωργικά φάρμακα". Και ο γραμματέας της Κοινότητας Σταφυδόκαμπου, Χρ. Θεοδωρακόπουλος,μιλώντας για το εγκαταλειμμένο ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ στο Κόροιβο, αναρωτήθηκε: "πού είναι η επιστημονική υποστήριξη της πολιτείας προς τους αγρότες;".

"Επιτέλους, η πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων" τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Μαύρας, Γρ. Γιαννακόπουλος,καταλήγοντας: "διαφορετικά οι αγρότες θα ξοδεύονται, θα κοπιάζουν και θα καταστρέφονται".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,αφού είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και συζήτησε με τους παραγωγούς τα προβλήματά τους, υποσχέθηκε να φέρει το πρόβλημα στη Βουλή και να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην προώθηση και λύση του προβλήματος. Παράλληλα δήλωσε πως "χρειάζεται άμεση, αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών από τα ΠΣΕΑ, το ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού γι' αυτές τις περιπτώσεις". Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του προβλήματος από τα επιστημονικά ιδρύματα και στη συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας,με υπόμνημα προς το υπουργείο Γεωργίας, τα κόμματα και τη Νομαρχία Ηλείας, ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμοδίων, αφού, όπως σημειώνει, οι καταστροφές αυτές οδηγούν τους αγρότες στη χρεοκοπία και την περιοχή σε μαρασμό.

Συγκεκριμένα ζητά: Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στο πραγματικό μέγεθός τους και τη συνολική αποζημίωση της χαμένης παραγωγής μέσα από κρατικούς πόρους. Την ίδρυση και λειτουργία ενός επιστημονικά στελεχωμένου ινστιτούτου φυτοπαθολογίας στον κάμπο της Ηλείας, προκειμένου έγκαιρα και υπεύθυνα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους αγρότες, ώστε να μη γίνονται βορά στα χέρια εμπόρων γεωπόνων. Τέλος, ζητά το άμεσο "πάγωμα" των αγροτικών χρεών και των καλλιεργητικών δανείων στους δοκιμαζόμενους αγρότες της περιοχής, για να μην οδηγηθούν στο ξεπούλημά τους από την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κατακόρυφη μείωση της παραγωγής απειλεί το εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών (2023-08-17 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάγκη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος (2021-03-12 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές και ανεπαρκείς αποζημιώσεις (2021-02-18 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε καλλιέργειες της Ηλείας (2017-11-23 00:00:00.0)
Συζήτηση για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών (2009-11-17 00:00:00.0)
Μεγάλη καταστροφή στα μήλα (2006-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ