Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Καλύπτει απόλυτα τους εισαγγελείς

Πλήρη κάλυψη στους εισαγγελικούς λειτουργούς Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλο παρέσχε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος,ο οποίος δήλωσε ότι οι ενέργειές τους ήταν απόλυτα σύννομες, ενώ απαντώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε "αστεία" τα δημοσιεύματα του Τύπου περί επιδρομής στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διευκρίνισε, επίσης, ότι οι εισαγγελείς νομιμοποιούνται να ζητήσουν οποιοδήποτε έγγραφο από οποιαδήποτε υπηρεσία και μπορούν να το κατάσχουν, πλην του υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να ζητήσουν προηγουμένως την άδεια των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Π. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι αυτεπάγγελτα, δηλαδή με δική του πρωτοβουλία, κάλεσε χτες διαδοχικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα και στη συνέχεια τους Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλο. Από τη συζήτηση που είχε μαζί τους και τα στοιχεία που του εξέθεσαν εκτιμά ότι οι δύο εισαγγελείς ενήργησαν νόμιμα.

Οπως διευκρίνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατά την παραλαβή των φακέλων από την Κρατική Ασφάλεια, παρίστατο ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γ. Γιάννες, ο οποίος τους δέχτηκε με ευπρέπεια και υπέγραψε την έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης των φακέλων, ενώ σε κάποια στιγμή που αποχώρησε για υπηρεσιακούς λόγους στο υπουργείο Εξωτερικών, τον αντικατέστησε ο αναπληρωτής του.

Η έρευνα των φακέλων διήρκεσε πάνω από 4 ώρες και την εισαγγελική ενέργεια γνώριζε μόνο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο οποίος δεν υποχρεούται να ενημερώσει κανέναν για τις πράξεις των εισαγγελικών λειτουργών. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε ότι οι εισαγγελείς δεν ήταν υποχρεωμένοι να αφήσουν αντίγραφα των κατασχεθέντων εγγράφων.

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ενήργησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη διακριτικότητα και να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα πριν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Εισαγγελέων σε χτεσινή ανακοίνωσή της επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική, που "αποτελεί πρωταρχικό γνώρισμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Β. Μαρκής,δήλωσε ότι από την πλευρά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών "καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, ώστε η έρευνα η ουσιαστική να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα". Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων ανέφερε επίσης ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ήθελαν να μη διαρρεύσουν οι έρευνες και γι' αυτό το λόγο μετέβησαν οι δύο εισαγγελείς στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προκειμένου "να κατοχυρηθεί όσο το δυνατόν το απόρρητο της διαδικασίας".

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αν κάποιοι δεν ήθελαν αυτή τη διακριτικότητα, ο Β. Μαρκής απάντησε: "Αυτό δεν μπορώ να το εκτιμήσω. Από πλευράς πάντως Εισαγγελίας δεν υπήρχε καμία πρόθεση για τη δημιουργία αυτού του θορύβου που προκλήθηκε".

Τέλος, χτες το απόγευμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, με το οποίο ζητάει από την Εισαγγελία να ερευνηθεί αν οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν σύννομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ