Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονίζονται για τα λιμάνια

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, εξέφρασαν εκπρόσωποι πολλών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, οι οποίοι πήραν μέρος σε σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ζώνη

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, που θα πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και θα έχει βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, δήλωσαν χτες εκπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης, των ναυτεργατών, των Δήμων Περάματος, Πειραιά και Κερατσινίου, των λιμενεργατών, των ενώσεων κατασκευαστών και σιδηροβιοτεχνών,καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι άλλων φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Δημαρχείο του Περάματος. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε ότι τα σωματεία θα μεταφέρουν τις προτάσεις που έγιναν για συντονισμό και κοινή δράση, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, στα Διοικητικά τους Συμβούλια και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει και νέα σύσκεψη, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως: Απελευθέρωση της ασυδοσίας του εμπορευματικού κεφαλαίου. Προώθηση ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου σε βάρος των δραστηριοτήτων σε εμπορικό και επιβατικό λιμάνι και στη ναυπηγοεπισκευή. Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωση της απασχόλησης για τους εργαζόμενους του λιμανιού, αλλά και των άλλων εργαζομένων στη Ζώνη, των ναυτεργατών, των τελωνειακών κλπ.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι ο Δήμος Περάματος είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλοι οι φορείς να αγωνιστούν για να μείνει το λιμάνι στο δημόσιο. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι στο λιμάνι απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι, των οποίων η επιβίωση δεν εξασφαλίζεται αν αλλάξει καθεστώς στο λιμάνι και τόνισε με τη σειρά του ότι απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Γ. Κατσαμάς ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών που έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Δήλωσε ότι αίτημα των λιμενεργατών είναι η παραμονή των λιμανιών στο ΝΠΔΔ, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι απαιτείται ο εκσυγχρονισμός τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΛΠΓ. Βασιλείου δήλωσε με τη σειρά του ότι άμεσα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι Δήμοι και να παλέψουν. "Η κυβέρνηση - σημείωσε - προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και εμείς έχουμε χρέος άμεσα να συντονιστούμε".

Ο Στ. Βάσσος, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τόνισε ότι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση θα είναι καταστροφικές. "Δεν έχουμε - συνέχισε - την πολυτέλεια να περιμένουμε. Την ιδιωτικοποίηση δεν την κάνουν για "εκσυγχρονισμό", όπως ισχυρίζονται, αλλά για να παραδώσουν ολοκληρωτικά το λιμάνι στο μεγάλο κεφάλαιο. Την επόμενη μέρα, το λιμάνι του Πειραιά θα αναβλύζει ανεργία, γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα". Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και μια σειρά εκπρόσωποι σωματείων και άλλων φορέων που έβαλαν με τη σειρά τους ως ζήτημα ζωτικής σημασίας το συντονισμό όλων που θα μπει φραγμός στην πολιτική διάλυσης των λιμανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ