Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Χαμηλώνουν οι τόνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ιράκ - Ηνωμένων Πολιτειών μία μέρα μετά την πυραυλική επίθεση κατά ιρακινού αντιαεροπορικού συστήματος που εξαπολύθηκε από αμερικανικό "F-16" με πρόσχημα τις ενδείξεις για "εγκλωβισμό" από τα ιρακινά ραντάρ των 4 βρετανικών "Τορνέιντος", που εκτελούσαν έλεγχο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ.

"Το μήνυμα είναι απλό: θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας", δήλωσε κατηγορηματικά σε ομιλία του στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος, όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβάν είναι μεμονωμένο και δεν πρόκειται να δοθεί καμία συνέχεια. Εντούτοις, ο Κοέν υπογράμμισε ότι "αν κάτι παρόμοιο επαναληφθεί, τότε η απάντηση των συμμαχικών δυνάμεων θα είναι σκληρή". Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους τήρησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο οποίος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από τον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι "δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με το γεγονός, καθώς μπορεί κάλλιστα να μην υπήρξε πρόθεση από πλευράς των Ιρακινών". Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, δεν εξετάζεται καθόλου το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες είχαν μειωθεί στις αρχές Ιουνίου από 37.000 άνδρες σε 20.200.

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη επιμένει ότι ουδέποτε "κλείδωσε" τα βρετανικά "Τορνέιντος" καθώς δε λειτουργούσαν, καν, τα ραντάρ της. Πάντως, ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Νιζάρ Χαμντούμ, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στη Βασόρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ