Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
"Σημαντικό βήμα προς τη Δύση" η επίσκεψη Πρόντι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

"Σημαντικότατο βήμα στην κατεύθυνση της εξόδου του Ιράν από τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει", χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έφθασε στην Τεχεράνη την Τρίτη το βράδυ.

Ο Πρόντι συναντήθηκε τόσο με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμεντ Κχαταμί, όσο και με τον αντιπρόεδρο Χασάν Χαμπίμπι. Μετά το τέλος των συναντήσεών του, ο Πρόντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ θα βελτιωθούν εντυπωσιακά, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του δεν ωφελεί, μόνο, τις σχέσεις του Ιράν με την Ιταλία, αλλά και τις σχέσεις του με όλη τη Δύση. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πριν μεταβεί στην Τεχεράνη συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, "για να ανταλλάξουν απόψεις", χωρίς, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικές με τη συνομιλία αυτή.

"Σημαντικότατη και για την Ιταλία και για το Ιράν" χαρακτήρισε την επίσκεψη Πρόντι ο Ιρανός αντιπρόεδρος Χαμπίμπι. Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Κχαταμί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ θα βελτιωθούν σύντομα. Σχετικά με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι η στάση της Ουάσιγκτον παρουσιάζει κάποιες αλλαγές, αλλά υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν και απτές αποδείξεις των καλών προθέσεων.

Ο Ρομάνο Πρόντι αναμένεται να αναχωρήσει για την Ιταλία σήμερα το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική πρεσβεία, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Για την επίσπευση αυτή δε δόθηκε καμία εξήγηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους - μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ιράν από το 1992, οπότε είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν είχαν διακοπεί τον Απρίλιο του 1997, όταν γερμανικό δικαστήριο κατέληξε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης είχε ανάμειξη στη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων στο Βερολίνο το 1992. Από το Μάρτη του 1998 οι σχέσεις ΕΕ και Ιράν έχουν παρουσιάσει βελτίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ