Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαριά πρόστιμα σε όσους δε ... συμμετέχουν

Βαριά πρόστιμα θα επιβάλλει ο ΕΟΕΔΣΑΠ σε όσους δε συμμετέχουν στα προγράμματά του ή δεν έχουν εξασφαλίσει το πιστοποιητικό κυκλικής διαχείρισης που θα εκδίδει ο ίδιος. Η επιβολή ποινικών κυρώσεων προβλέπεται για:

- Μη κατοχή ή μη μόνιμη χρήση πιστοποιητικού κυκλικής διαχείρισης.

- Μη λήψη έγκρισης συστήματος κυκλικής διαχείρισης ή παράβασης των όρων χορήγησής της.

- Παραβάσεις των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης.

- Παρεμπόδιση διάθεσης στην αγορά συσκευασιών που είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του νόμου.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματική ποινή από 1.000.000 μέχρι 100.000.000 δρχ.

Για την έλλειψη πιστοποιητικού κυκλικής διαχείρισης, τη μη νόμιμη χρήση του, τη μη λήψη ή παράβαση των όρων χορήγησης της έγκρισης συστήματος κυκλικής διαχείρισης και για παραβάσεις των προβλεπομένων μέτρων διαχείρισης, επιβάλλονται:

- Απ' ευθείας από τον ΕΟΕΔΣΑΠ με αιτιολογημένη απόφαση μέχρι του ποσού του 1.000.000 δρχ.

- Από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του ΕΟΕΔΣΑΠ, εάν υπερβαίνουν το ποσό του 1.000.000 δρχ.

Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι ο ΕΟΕΔΣΑΠ μπορεί να επιβάλει σε ένα δήμο πρόστιμο ύψους έως 1 εκατομμύριο, αν δεν έχει το πιστοποιητικό διαχείρισης, αν δεν έχει δηλαδή τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα... Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι αν ο φορέας - ιδιωτικού δικαίου - θα μπορεί να επιβάλει διοικητικά, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τα όργανα της διοίκησης! Με άλλα λόγια, οι δήμοι θα εξαναγκάζονται ή να εντάσσονται οι ίδιοι στο πρόγραμμα ή να αναθέτουν σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αφού θα απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση του πιστοποιητικού θα διενεργείται έλεγχος από τον ΕΟΕΔΣΑΠ κάθε δύο χρόνια από τη χορήγηση της έγκρισης του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, μετά από αίτηση του διαχειριστή συσκευασίας (ή αυτεπαγγέλτως), προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα πραγματικά εφαρμόζονται οι μέθοδοι εναλλακτικής διαχείρισης και επιτυγχάνονται οι στόχοι της. Μετά τον έλεγχο, ο ΕΟΕΔΣΑΠ εκδίδει το λεγόμενο Πιστοποιητικό Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΠΕΔ), με το οποίο βεβαιώνεται η υπαγωγή του σχετικού υλικού ή συσκευασίας σε εναλλακτική διαχείριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ