Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυτοί ξέρουν...

Συζήτηση με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για το περιεχόμενο και τους στόχους του αντεργατικού νομοσχεδίου, που θα αποτελέσει, όπως τονίζει, "χαριστική βολή" για κάθε εργατικό δικαίωμα

Ως την προσπάθεια επιβολής "δικτατορίας στους εργασιακούς χώρους", χαρακτηρίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο η Μαρία Τσαγκατάκη,γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, είναι ο κλάδος με την πιο έντονη "ελαστικότητα". Ειδικά στα σούπερ μάρκετ η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται με μερική απασχόληση. Νέοι άνθρωποι καταφεύγουν στα πολυκαταστήματα, για να δουλέψουν έστω και για μερικές ώρες.

"Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, ALIMENTA, Ατλάντικ και πολλά άλλα έχουν μετατραπεί σε εργατικά γκέτο. Εκεί, μαζί με την εργατική αξιοπρέπεια, καταρρακώνεται και η ανθρώπινη υπόσταση", επισημαίνει η Μ. Τσαγκατάκη και συνεχίζει: "Πρόσφατα ήρθε στο Σύλλογο ένας εργαζόμενος στα ΚΟΝΤΙΝΕΤ,που του χρωστάει ο εργοδότης 7.000 ώρες υπερωρίες που τις πραγματοποίησε μέσα σε 4 χρόνια εργασίας". Εφτά χιλιάδες ώρες υπερωρίας σε 4 χρόνια, ισοδυναμούν με τρία χρόνια επιπλέον άμισθης, στην προκειμένη περίπτωση, δουλιάς!

Ποιες είναι όμως οι άμεσες συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου; Οπως μας λέει η γραμματέας των Εμποροϋπαλλήλων, "μια ματιά μόνο σε τρεις παραγράφους του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, φτάνει για να διαπιστώσεις το τι πρόκειται να γίνει".

Το άρθρο 2 παρ. 1 αναφέρει επί λέξει. "Κατά τη σύσταση της σχέσης εργασίας, ή κατά τη διάρκεια αυτής ο εργοδότης και ο μισθωτός δύνανται με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). "Αρα - εξηγεί η Μ. Τσαγκατάκη - όλοι οι εργοδότες σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη πλαφόν για τη μερική απασχόληση, θα μετατρέψουν την πλήρη απασχόληση σε μερική και την αορίστου χρόνου σε ορισμένου, αφού η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει ότι ο εργοδότης μπορεί και κατά τη διάρκεια της σχέσης εργασίας να τη μετατρέψει.Εάν κάποιος δε δεχτεί, το σίγουρο είναι ότι θα απολυθεί". Οσο για την "ασφαλιστική δικλείδα" άρθρο 2 παρ. 6 που αναφέρει "καταγγελία της σχέσης εργασίας λόγω μη αποδοχής από το μισθωτό εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση είναι άκυρη", η συνδικαλίστρια σημειώνει: "Αυτή η... δικλείδα είναι τουλάχιστον αστεία, αφού ο εργοδότης ποτέ δε θα παραδεχτεί ότι απέλυσε έναν εργαζόμενο διότι δε δέχτηκε την αλλαγή της εργασιακής του σχέσης, αλλά θα βρει κάποια άλλη δικαιολογία".

Το άρθρο 2 παρ. 2, αναφέρει: "Κατά τη σύσταση της σχέσης εργασίας ή κατά τη διάρκεια αυτής ο εργοδότης και ο μισθωτός δύνανται με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά μέρα, εβδομάδα ή μήνα συμπεριλαμβανόμενης και της διαλείπουσας εργασίας". Ως διαλείπουσα εργασία θεωρείται η περιοδική απασχόληση χωρίς εκ των προτέρων καθορισμό του χρόνου κατανομής της. "Αυτό - σημειώνει η Μ. Τσαγκατάκη - σημαίνει ότι κάθε μέρα ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να σε απασχολεί όσες και όποιες ώρες θέλει. Αυτό φαίνεται από τον όρο "διαλείπουσα εργασία" και πρακτικά σημαίνει ότι ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να πάρει τηλέφωνο τα μεσάνυχτα και να πει "έλα στη δουλιά σε χρειάζομαι"".

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η Κυριακάτικη αργία και γενικά οι αργίες. Στο άρθρο 2 παρ. 4 αναφέρεται: "Σε κάθε περίπτωση η απασχόληση κατά την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας ως και η νυκτερινή εργασία συνεπάγεται την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης". Αυτό είναι διάτρητο, σχολιάζει η συνομιλήτριά μας και εξηγεί: "Ποιος εργαζόμενος είναι αυτός που θα ζητήσει τη νόμιμη προσαύξηση και ποιος θα ελέγξει τον εργοδότη ότι πράγματι την κατέβαλε, όταν το ίδιο άρθρο προβλέπει πιο πάνω στην παρ. 1 ατομική σύμβαση ακόμα και για εργασία μια μέρας και παρακάτω στην παρ. 5 ότι η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικών απασχολούμενων γίνεται άπαξ ημερησίως;". Αναφορικά με τις αποδοχές, ο μέσος μισθός των εμποροϋπαλλήλων με πλήρη απασχόληση είναι σήμερα περίπου 150 χιλιάδες δραχμές, ενώ ο μέσος μισθός των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι 70 χιλιάδες. "Ποιος είναι ο εργοδότης που θα κρατήσει στη δουλιά του εργαζόμενο με 150 χιλιάδες δραχμές το μήνα, όταν στη θέση του θα μπορεί να απασχολεί με λιγότερα λεφτά δύο εργαζόμενους με μερική απασχόληση;", σημειώνει η γγ των εμποροϋπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα, το θέμα τίθεται ως εξής: "Ποιος εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας για μέρα ή και για μια εβδομάδα θα σκεφτεί να γραφτεί στο σωματείο, όταν ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα απολυθεί;".

Για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο η Μ. Τσαγκατάκη είναι κατηγορηματική. "Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει καμία βελτίωση. Χρειάζεται συνολική απόρριψη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι διατάξεις του αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τους οποίους στοχεύει να τους μετατρέψει σε απασχολήσιμους. Χρειάζεται διαρκής και συντονισμένος αγώνας για να μην περάσει".

Κείμενα: Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ